Studenti glume nagrađeni na značajnim umjetničkim festivalima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, Pavle Prelević i Stevan Vuković, osvojili su, tokom ove jeseni, priznanja za svoj glumački rad u profesionalnim projektima. Riječ je o studentima treće godine glume, u klasi profesora Branislava Mićunovića i saradnice Julije Milačić.

Pavle Prelević dobitnik je nagrade za glavnu mušku ulogu, koja je, na ovogodišnjem FIAT-u, ravnopravno dodijeljena njemu i Aleksandru Gavraniću. U pitanju su uloge u predstavi Sobe, u režiji Mirka Radonjića, produkcija Dramskog studija Prazan prostor. Glumci su, kako glasi obrazloženje žirija, kroz duboko emocionalan i intenzivan glumački partnerski odnos, izazvali eksploziju slobode i istine na sceni.

Stevan Vuković je, na nedavno završenom Bijenalu crnogorskog teatra, nagrađen za epizodnu ulogu u predstavi Kapital, reditelja Andraša Urbana, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Nagrada mu je, kako ističe žiri, dodijeljena zato što je u predstavi, u kojoj nema podjele na glavne i sporedne uloge, iskazao glumačku snagu, energiju i virtuoznost, silovitošću i pažljivo konrolisanim glumačkim žarom. 

Takođe, predstava Kapital, u kojoj, uz Stevana, igraju i njegove kolege sa klase, osvojila je i Specijalnu nagradu žirija na istom festivalu.                                                                                                                                                          

Napominjemo da ovo nisu prve nagrade, koje su dobili studenti Pavle Prelević i Stevan Vuković. Oni su, zajedno sa koleginicama Jelenom Šestović i Jelenom Laban, koje studiraju u istoj klasi,  veoma ozbiljno i uspješno započeli profesionalnu glumačku karijeru, dok su još bili na drugoj godini studija, zahvaljujući povjerenju koje im je ukazalo Kraljevsko pozorište Zetski dom, dodijelivši im uloge u predstavi Kapital. Povjerenje su, očito, opravdali, jer je predstava postigla izuzetno zapažen uspjeh, a sjajni komentari kritike i publike svjedoče da ovi mladi glumci imaju veliku zaslugu u tome. Podsjećamo, na festivalu Teatar na raskršću, u Nišu, nagrađeni su u dvije kategorije - nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Jeleni Laban, a Specijalna nagrada dodijeljena je glumačkom ansamblu predstave Kapital (Jelena Šestović, Jelena Laban, Stevan Vuković i Pavle Prelević).  

Talentovanoj i vrijednoj klasi nagrade za kvalitetan  glumački rad i dalje pristižu, kao i novi angažmani u značajnim profesionalnim projektima. Čestitamo studentima i njihovim profesorima na izvanrednim rezultatima.

 

Foto: Duško Miljanić i Krsto Vulović

 

Informacije o svim dobitnicima nagrada na pomenutim festivalima, održanim ove jeseni u Podgorici, su na linkovima:

https://montenegrina.net/fokus/dodjela-nagrada-i-zatvaranje-fiat-a-2019/

http://cnp.me/obiljezen-dan-crnogorskog-narodnog-pozorista/?fbclid=IwAR3h3_1ZR-mH1ikQ0D9WrHBx93qafZgkiGrims8zQ2dTVkKNs9JLr4ASdWs

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.