Potpisan Memorandum o saradnji između Arhitektonskog fakulteta UCG i IPC Tehnopolis




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dugoročna saradnja između Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) i Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis iz Nikšića, zvanično je otpočeta, 1. juna 2021. potpisivanjem Memoranduma o saradnji između ove dvije institucije. Memorandum su potpisali dekanka Fakulteta, prof. dr Svetlana Perović i izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković.

Pored dekanke Arhitektonskog fakulteta UCG,  IPC Tehnopolis u Nikšiću posjetili su prodekanka za međunarodnu saradnju, prof. dr Slavica Stamatović Vučković i prodekan za nauku, doc. dr Vladimir Bojković.

Osim izvršnog direktora IPC Tehnopolis, predstavnike Arhitektonskog fakulteta UCG ugostili su  pomoćnica direktora, Vanja Zorić-Šundić, koordinator Centra za razvoj preduzetništva i upravljanja projektima, Aleksandar Janičić i koordinator Centra za programske aktivnosti, istraživanja i razvoj, Đorđije Brkuljan.

U okviru posjete, predstavnici Arhitektonskog fakulteta UCG imali su priliku da se detaljno upoznaju sa prostornim, kadrovskim i infrastrukturnim kapacitetima ICP Tehnopolis, zatim  rezultatima brojnih prijektnih aktivnosti realizovanih u saradnji sa renomiranim regionalnim i međunarodnim partnerima. Naročito je korisno istaći savremenu opremu kojom raspolaže ova institucija za potrebe razvoja novih proizvoda i usluga, kao i aktivnosti u  realizaciji i promociji inovativnih ideja i tehnologija.

Dekanka Perović je istakla važnost  uspostavljanja saradnje  između akademske zajednice, Arhitektonskog fakutleta UCG i ICP Tehnopolis, jer je  integracija znanja i kolaborativni aktivizam preduslov za   odgovore na kompleksne prostorne zahtjeve globalnog društva, digitalnog doba. Naročito je konstantovana aktuelna tema od zajedničkog interesovanja, a odnosi se na razvoj   koncepata informacionih, pametnih modela gradova i uopšte inovativnih preduzetničkih strategija u politici upravljanja, regeneracije i razvoja  naših gradova, te podsticanje korišćenja obnovljih izvora energije u planiranju i projektovanju urbanih prostora 21. vijeka. Direktor Bataković je iskazao punu zainteresovanost  u razmjeni i primjeni naučnih, tehničkih i tehnoloških znanja u cilju unapređenja postojećih obrazovnih, naučnoistraživačkih i stručnih praksi.

Memorandum o saradnji uključuje zajedničko apliciranje za nacionalne i međunarodne projekte, mentorsku podršku, organizaciju zajedničkih  konferencija, seminara, predavanja, obuka, razmjenu i primjenu dobre poslovne prakse, te druge oblike saradnje od zajedničkog interesa.

 

Medijske objave:

https://www.in4s.net/potpisan-memorandum-o-saradnji-izmedju-arhitektonskog-fakulteta-ucg-i-ipc-tehnopolis/

https://www.portalanalitika.me/clanak/unapredenje-obrazovnih-naucnoistrazivackih-i-strucnih-praksi

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.