Pomocija knjige o islamskoj arhitekturi i umjetnosti u Hrvatskoj 23. maja




Pomocija knjige o islamskoj arhitekturi i umjetnosti u Hrvatskoj 23. maja

Pomocija knjige Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj: Otomanska i suvremena baština održaće se u četvrtak, 23. maja 2019. godine, u  12.15, u Sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore (SKC UCG) (Ulica Baku 1, Podgorica).

Uz predavanje autora, arhitekata dr Zlatka Karača i dr Alena Žunića, knjigu će predstaviti i prof. Rifat Alihodžić sa Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

 

Knjiga je nagrađena prestižnom Nagradom Ranko Radović za 2018. godinu u kategoriji Publikacije.

 

Dobrodošli!

 

Biografije autora

Dr. sc. Zlatko Karač, mag. ing. arh., rođen je u Vukovaru 1961. godine; diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1987. godine, gdje je i doktorirao na temi osmanskog urbanizma. Vanredni je profesor na Katedri za urbanizam, naučni je savjetnik i prodekan za nauku AF u Zagrebu, član je Senata Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je na Građevinskom i Šumarskom fakultetu, Tehničkom veleučilištu u Zagrebu te na nekoliko poslijediplomskih i doktorskih studija.

Na Filozofskom je fakultetu utemeljio i vodi kolegij Islamska arhitektura i umjetnost.

Bavi se urbanističkim i prostornim planiranjem, posebno konzervatorskom problematikom i zaštitom baštine te istorijom hrvatske arhitekture i urbanizma.

Objavio je više od 500 naučnih, stručnih i popularizacijskih radova. Dobitnik je godišnje Državne nagrade za znanost 2012.godine; glavni je i odgovorni urednik znanstvenog časopisa Prostor [WoS indeksacije].

 

Dr. sc. Alen Žunić, mag. ing. arh., rođen je u Zagrebu 1989. godine; na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu preddiplomski studij završio 2011. godine, diplomirao 2013. (oba stupnja s najvišim prosjekom i ocjenama summa cum laude), doktorirao 2016. Poslijediplomski magistarski studij History and Philosophy of Design završio je na GSD Harvard University 2013.-2015.; od 2017. na postdoktorskom je usavršavanju na ETH Zürich – Institut für Geschichte und Theorie der Architektur, od 2019. istraživač na Columbia University NY. Objavio je više od 280 radova, uglavnom o arhitekturi 20. i 21. vijeka, među kojima i 14 autorskih i uredničkih knjiga te više priloga u Islamskoj enciklopediji.

Dobitnik je međunarodne nagrade Ranko Radović za teorijski doprinos arhitekturi.

Docent je na AF u Zagrebu, gostujući je predavač na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani te filozofskim fakultetima u Beogradu i Zagrebu.

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.