Gostujuće onlajn predavanje prof.dr Dragane Konstantinović sjutra u 18h




Gostujuće onlajn predavanje prof.dr Dragane Konstantinović, sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, biće održano sjutra, 3. decembra 2020. godine, u 18.00 sati, putem Zoom aplikacije, i pristupnog linka: 

https://us02web.zoom.us/j/83293543106?pwd=ZnpaVENYeXlqVy9LSk1BWGVOMDVIQT09

Tema predavanja je: Neapsorbovane modernizacije: slučaj Novi Sad.

Predavanje će biti otvoreno za sve zainteresovane studente i osoblje fakulteta.

Zvanično predstavljanje graditeljskog identiteta Novog Sada postavlja ga u grupu srednjoevropskih gradova, sa stilskim odrednicama karakterističnim za period 18. i 19. veka. Ovaj identitetski kod grada konstruisan je na karakteristikama arhitekture  istorijskog jezgra, Petrovaradinske tvrđave i  njenog podgrađa. Iako je Novi Sad najveće širenje u prostornom i demografskom smislu doživeo modernizacijom nakon Drugog svetskog rata, kada je planiran i infrastrukturno uspostavljen kao grad kakav danas poznajemo, u pogledu  identiteta, ključne reference i dalje se traže u već spomenutom prostornom i vremenskom obuhvatu. Razloge za ovo možemo pronaći u nedovršenoj i neapsorbiranoj modernizaciji grada i društva, radikalnom odbacivanju političkog i društvenog sistema koji je bio nosilac ovog procesa, ali i kratkoj vremenskoj distanci u odnosu na okvir istorije grada. Koristeći egzaktne podatke, statističke parametre, kao i tumačenje tekstualne funkcije grada, razmatramo mogućnost da se modernistički kod postavi u "genetski sled" identiteta Novog Sada. Razmatranje Novog Sada kao grada koji se u savremenom kontekstu značajno poistovećuje sa modernističkim građevinskim nasleđem ima za cilj da pomogne u prepoznavanju i  vrednovanju ovog graditeljskog sloja, njegovom očuvanju i kontrolisanim transformacijama, ali i da uspostavi još jednu temeljnu odrednicu daljeg planiranja grada, kao mogući put za prevazilaženje problema postsocijalističkog grada u tranziciji. Istovremeno, slučaj Novog Sada indikativan je za razumevanje ovakvih procesa u mnogim sredinama bivšeg jugoslovenskog prostora.

 

Dr Dragana Konstantinović radi kao vanredni profesor na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, gde vodi predmete iz oblasti arhitektonskog projektovanja, istorije i teorije arhitekture 20.veka.

Aktivni je projektant i  učestvovala je u izradi više arhitektonskih projekata i projekata unutrašnjeg uređenja, u sklopu autorskih i projektantskih timova. Bavi se istraživanjem u oblasti arhitekture i urbanizma, a posebno arhitektonskog nasleđa jugoslovenskog modernizma socijalističkog perioda. U tom pogledu, posebno je usmerena ka istraživanju projektantskih pristupa programskoj reutilizaciji; aktivnostima na promociji arhitektonske profesije i prakse (ciklus izložbi Fokus na modernizam I-III, http://mismobaza.org/?s=fokus+na+modernizam); istraživanju višestrukih odnosa arhitektonske discipline sa aktuelnim prostornim, urbanim i kulturnim politikama, zakonskim i regulatornim okvirom. Član je upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada, uredništva časopisa DaNS, član DoCoMoMo Srbija, suosnivač i član organizacije Baza – Platforma za prostorne prakse http://mismobaza.org/ ). Autor je velikog broja naučnih i stručnih radova, predstavljenih na konferencijama, stručnim i naučnim časopisima i monografijama.

 

Pristupni link:

https://us02web.zoom.us/j/83293543106?pwd=ZnpaVENYeXlqVy9LSk1BWGVOMDVIQT09

Meeting ID: 832 9354 3106
Passcode: 324570

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.