Realizovana prva faza projekta međunarodne kreditne mobilnosti sa Univerzitetom Madera




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na osnovu interinstitucionalnog ERASMUS ugovora između Univerziteta Madere, Funšal, Portugal i Univerziteta Crne Gore realizovan je prvi dio ICM (International Credit Mobility) projekta koji se bavi istraživanjem i analizom komparativne prakse kulturnog turizma u Crnoj Gori i autonomnoj regiji Madera, Portugal.

Predstavnici Fakulteta dramskih umjetnosti – Cetinje van. prof Janko Ljumović i doc. dr Edin Jašarović boravili su na Univerzitetu Madere u Funšalu u vremenskom intervalu od 1. marta do 15. marta 2018. g. i tokom svoje posjete uspješno realizovali nastavu u okviru planiranog rasporeda predavanja na Fakultetu za umjetnost i humanistiku kao i na odsjeku Ekonomskog fakulteta za regionalnu ekonomiju, Univerziteta Medere. Tokom svog boravka predstavnici FDU - Cetinje, analizirali su pretpostavke za razvoj kulturnog turizma i razmjijenili akademska iskustva koja se tiču različitih metodoloških okvira koji se koriste za  istraživanja i za sektorsku analizu kulturnog turizma.     

Glavni cilj ove međunarodne razmjene  i projekta je uspostavljenje dublje saradnje u polju istraživanja kulturnog turizma kao važne komponente strateških, razvojnih, strukturalnih i intersektorskih politika u obje zemlje. Nastavak razmjene obuhvata i gostovanje profesora sa Univeriteta Madere, konkretnije prof. dr Antonia Manuela Martinsa de Almeide koji trenutno boravi u Crnoj Gori i koji je imao prilike da  predaje i da se upozna sa nastvnim programima Fakulteta dramskih umjetnosti – Cetinje, zatim Fakulteta likovnih umjetnosti i Fakultetom za turizam i hotelijerstvo iz Kotora, Univerziteta Crne Gore. U toku narednog mjeseca  studenti Univerziteta Crne Gore imaće priliku da slušaju predavanja prof. dr Marie Terese Duarte de Jesus Gonçalves do Nascimento i upoznaju se sa aspektima razvoja turizma zasnovanog na promociji literature i književnog stvaralaštva.

U daljem razvoju projekta planirane su različite aktivnosti koje obuhvataju prezentaciju zemalja u formi dana kulturne baštine, objavu istraživačkih članaka, razvoj upitnika koji će služiti za statističku i ekonometrijsku analizu kulturnog turizma kao i pisanje ekspertskog izvještaja koji može poslužiti za strateški razvoj sektora u narednom periodu.           

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.