Radionica “Survey of the architectural heritage” u sklopu Erasmus + KA107 mobilnosti




Radionica “Survey of the architectural heritage” u sklopu Erasmus + KA107 mobilnosti

Aktivnosti koje se očekuju u okviru programa Erasmus+ KA107 međunarodne kreditne mobilnosti, organizovane su u formi seminara/radionice, kojim će se promovisati razmjena vještina i iskustava između Arhitektonskog fakulteta – Politehnike u Bariju (DICAR) i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, ali i dati mogućnost obuke za studente uz upoznavanje italijanskog modela učenja.

Cilj radionice je da se, uz učešće studenata Arhitektonskog fakulteta, izvrši snimanje jednog arhitektonskog objekata koji je dio značajnog arhitektonskog nasljeđa Crne Gore. Za tu svrhu odabran je Dvorac Petrovića na Kruševcu (CSUCG - Centar savremene umjetnosti Crne Gore), jedan od istorijski najzačajnijih objekata na teritoriji Podgorice, izgrađen krajem XIX vijeka.

Radionica će se održati u periodu od 5. do 10. maja 2022. godine na Arhitektonskom fakultetu i u kompleksu Dvorca Petrovića na Kruševcu, u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore.

Tehnologija, bazirana na aktivnim senzorima, koja će biti predstavljena na radionici u Crnoj Gori, predstavlja TLS (Terrestrial Laser Scanner). Tokom aktivnosti koristiće se elektro-optičko-mehanički uređaj koji će orijentacijom EDM-a (Electronic Distance Meter) omogućiti dobijanje prostornih koordinata scene u kojoj se nalaze. Svi neobrađeni podaci dobijeni na terenu će se zatim obraditi korišćenjem specijalnog softvera (koji će biti instaliran na računare učesnika radionice), kako bi se predstavio tok rada obrade informacija i omogućilo kritičko poređenje između tehnika koje se koriste, sa ciljem da se ukaže na potencijale integrisanog ili instrumentalnog snimanja. Rezultati dobijeni direktnim snimanjem i oni dobijeni digitalnim tehnikama omogućiće učesnicima da shvate potencijal obrađenih rezultata koji se pripremaju za završnu fazu grafičke prezentacije.

3D snimanje objekata ovog tipa je savremena metoda koja se koristi u različitim sferama bavljenja arhitekturom, od zaštite graditeljskog nasljedja, projektovanja do projekata rekonstrukcija, muzejskih i scenskih postavki itd. To znači da se kroz ovakvu radionicu stiču nove i korisne vještine i znanja, koji  mogu biti od velike koristi studentima u njihovom budućem radu.

Na radionici će učestvovati između 15 i 20 studenata Arhitektonskog fakulteta. Detalji vezani za plan aktivnosti u sklopu radionice nalaze se u prilogu.

Koordinator radionice:     prof. dr Slavica Stamatović Vučković, prodekanica za međunarodnu saradnju

Asistenti:                            dr Irena Rajković, Msc Marija Ćaćić, Nemanja Milićević spec. arh.

Profesori sa Politehnika u Bariju: prof. Francesco Defilippis, prof. Valentina Castagnolo, prof. Massimo Leserri, prof. Cristiana Maiorano, prof. Domenico  Pastore, prof. Gabriele Rossi

 

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.