Pravni fakultet, 04.01.2020

Andrea Mićanović, najbolji student Pravnog fakulteta za studijsku 2019/20. godinuX

Studentkinja Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, na smjeru Pravne nauke, Andrea Mićanović (10.00) proglašena je za najboljeg studenta svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2019/20.

"Sada kada je u Crnoj Gori i regionu odliv mozgova jedan od gorućih društvenih problema, vjerujem da je jako važno da mladi osjete podršku i podsticaj od strane institucija sistema. Zato je to što sam jedna od nagrađenih za mene pokazatelj da se znanje i trud ipak cijene u našem društvu, te razlog više da ostanem u svojoj zemlji. S druge strane, ova nagrada predstavlja i veliku odgovornost da opravdam očekivanja i povjerenje koje mi je ukazano", rekla je najbolja studentkinja Pravnog fakulteta za tekuću studijsku godinu.

Andrea kaže da sada, već na trećoj godini studija, sve rjeđe žrtvuje izlaske i skraćuje slobodno vrijeme zbog obaveza na fakultetu. "Imam svoj ustaljeni sistem učenja i mnogo bolje planiram vrijeme u odnosu na period kada mi je, kao brucoškinji, sve bilo nepoznanica. Ipak, čak i kada zbog učenja sebi ne mogu da priuštim mnogo slobodnog vremena, pomislim kako se trud uvijek isplati. Na svu sreću, do sada je uvijek bilo tako".

Kada se osvrne na aktivnosti na fakultetu kojima se bavila, kaže da je pored redovnih predavanja, najviše pažnje posvetila razvoju govorničkih sposobnosti, uglavnom kroz aktivnosti Debatnog kluba.

"Takođe, u toku prethodne studijske godine bila sam jedan od inicijatora i organizatora Prvog takmičenja u besjedništvu studenata pravnih fakulteta univerziteta u Crnoj Gori, koje je imalo za cilj da se studentima prava omogući da kritički promišljaju na različite društvene teme i iskažu svoje retoričke sposobnosti. Takmičenje je okupilo stručnjake iz oblasti pravosuđa, nauke, umjetnosti, studente i srednjoškolce", rekla je ona.

Andrea kaže da su njeni planovi za budućnost usmjereni ka cilju da od naredne studijske godine pohađa dvogodišnji master program, a pored toga, u zavisnosti od vlasitih aktivnosti i prilika, planira i dalje usavršavanje.

"S obzirom na to da se već nekoliko godina bavim omladinskom politikom i radim sa mladima u okviru programa neformalnog obrazovanja, čvrsto vjerujem da su mladi najveća snaga crnogorskog društva. Zato bih voljela da kroz posao kojim se sjutra budem bavila spojim pravo i rad sa mladima, te dobijem priliku da i svoja pravna znanja prenesem na mlađe generacije", dodaje Andrea.

Generacijama koje će se u budućnosti opredijeliti za Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore poručila bi sljedeće: "Prije svega bih im čestitala na tome što su se opredijelili za fakultet na kom se stiču znanja iz različitih oblasti koje nisu nužno pravne, kao i na hrabrosti da izučavaju vještinu dobrog i pravičnog. Onda bih im poručila da pravo nije samo ono što piše u knjigama - ono je vještina govorništva, kritičkog i logičkog promišljanja, sistem vrijednosti, timski rad i još mnogo toga. Zato prisustvovati predavanjima nije dovoljno. Potrebno je učestvovati i u vannastavnim aktivnostima i na taj način razvijati neophodne vještine i sposobnosti. Fakultet ne znači odricanje od vremena za sebe, porodicu i prijatelje. Izazovno je sve uskladiti, ali ne i nemoguće uz dobru organizaciju vremena".

 

Medijske objave:

https://portalanalitika.me/clanak/355678/andrea-micanovic-najbolja-studentkinja-pravnog-fakulteta

 

Broj posjeta : 4192