Prirodno-matematički fakultet

Studenti PMF-a posao nalaze na polju informacionih tehnologija
„Veliki broj svršenih studenata Pririodno-matematičkog fakulteta posao nalazi na polju informacionih tehnologija i mobilnih operatera", kazao je prodekan za nastavu na ovom fakultetu Univerziteta Crne Gore, doc. dr Miljan Bigović.

„Naši studenti svoj radni angažman mogu naći i kao profesori predmeta Matematika, Fizika, Informatika i Biologija u osnovnim i srednjim školama. Pored toga, naučni rad je još jedan od pravaca ka kome se mogu usmjeriti naši studenti“, naveo je Bigović.

ImageZa ovaj fakultet obično se opredjeljuju srednjoškolci koji su posebno zainteresovani za računarske nauke, matematiku, fiziku i biologiju, te kako ukazuje praksa, svi oni kojima su išle prirodne nauke u srednjoj školi, kao i informatika. Prodekan Bigović ukazuje da su upravo ovi predmeti i važni za dalji put obrazovanja na PMF-u.

Za upis na ovaj fakultet nije potreban prijemni ispit, a prijave za upis će se obavljati elektronskim putem, kroz pilot projekat Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Univerziteta Crne Gore, za sve srednjoškolce čiji podaci postoje u registru nadležnog ministarstva. Srednjoškolci iz inostranstva ili oni čiji su podaci nepotpuni moći će prijave da podnesu studentskoj službi.

„Prošle godine interesovanje srednjoškolaca  je bilo veće od broja oglašenih mjesta, na studijskim programima Računarske nauke i Računarstvo i informacione tehnologije. Na preostalim programima je bilo slobodnih mjesta nakon prvog roka, a broj mjesta koji je bio predviđen po studijskim programima prošle godine je iznosio 30 za Matematiku, 40 za Matematiku i računarske nauke, 50 za Računarske nauke, 30 za Računarstvo i informacione tehnologije, 30 za Fiziku i 50 za Biologiju", kazao je prodekan Bigović.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu se, dodaje on, razvija sposobnost kritičkog i samostalnog pristupanja problemskim pitanjima i zadacima.

Informacije o upisu srednjoškolaca na Prirodno-matematički fakultet dostupne su i u elektronskoj verziji Informatora 2021/2022, kao i na veb stranici PMF-a, u okviru sajta Univerziteta Crne Gore (www.ucg.ac.me/pmf). 

Korisni linkovi:

Novo izdanje informatora UCG namijenjenog maturantima 

Pravilnik o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore 

 

 

Medijske objave:

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/324792/studenti-pmf-analaze-posao-u-polju-it-a.html

https://www.cdm.me/drustvo/studenti-pmf-a-posao-nalaze-na-polju-informacionih-tehnologija/ 

https://mnemagazin.me/2021/06/15/ucg-studenti-pmf-a-posao-nalaze-na-polju-informacionih-tehnologija/

https://gradski.me/2021/06/15/studenti-pmf-a-posao-nalaze-na-polju-informacionih-tehnologija/

https://kodex.me/clanak/235272/studenti-pmf-a-posao-nalaze-na-polju-informacionih-tehnologija

https://www.aktuelno.me/crna-gora/studenti-pmf-a-posao-nalaze-na-polju-informacionih-tehnologija/

 

 

 

Broj posjeta : 1229