Institut za biologiju mora proslavio 62 godine od svog osnivanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Institut za biologiju mora proslavio je 62 godine od svog osnivanja. Sumirajući ostvarene rezultate u 2023. godini možemo da budemo zadovoljni postignutim i ohrabreni da ćemo u godinama koje slijede potvrditi visoku poziciju na naučno-istraživačkom prostoru Crne Gore.

Pored izuzetno uspješne saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na polju razvoja sektora ribarstva i marikulture, JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u dijelu sanitarnog kvaliteta voda za kupanje i drugih projekata zaštite i unapređenja obalnog pojasa i zaštićenih morskih područja, Agencijom za zaštitu životne sredine u dijelu uspostavljanje Natura 2000 područja i monitoring biodiverziteta po EU protokolima, kao rođendaski poklon smo dobili finansiranje tri nova EU finansirana projekta.

Po prvi put, Institut za biologiju mora biće lider konzorcijuma u odobrenom strateškom projektu „SA SKILLS“, koji će se finansirati iz sredstava programa Interreg South Adriatic, ukupne vrijednosti od 4,8 miliona eura, a Institutu će pripasti odobreni iznos od 1,5 miliona eura, dok će trajanje projekta biti do 31. decembra 2027. godine.

Takođe, u okviru vodećeg programa EU za doktorska obrazovanja i postdoktorske obuke istraživača „MSCA – Doctoral network“ koji se finansira u sklopu H2020, prihavćen je za finansiranje projekat pod nazivom „MEDiverSEAty“, u kome će na našem Univerzitetu biti primljena dva nova doktorska istraživača u trajanju od 4 godine, sa opredijeljenim budžetom za rad i istraživanje u ukupnom iznosu od 0.42 miliona eura.

Kroz Interreg Med  program prihvaćen je projekat „Mediterranean Sea Level Rise Trend Coastal Risks Climate Change Support Adaptation Understanding – MedSeaRise” u trajanju od 3 godine.

Ostajemo na putu koji je započeo daleke 1961. godine, višedecenijskog nastojanja u zaštiti morskog biodiverziteta Crne Gore i njegovog unapređenja primjenom najnovijih inovativnih i naučno dokazanih metoda. Našu misiju možemo ostvariti jedino u sinhronizovanoj koordinaciji sa svim institucijama koje se bave pitanjima zaštite i unapređenja morskog sistema i jedino na taj način možemo obezbijediti zdravo i bogato more Crne Gore.

Ovim putem se zahvaljujemo svim našim partnerima i poslovnim subjektima koji podržavaju naš rad sa željom da i u godinama koje slijede ostvarujemo još bolju saradnju. Kolektiv Instituta za biologiju mora će kao i svake godine umjesto troškova organizovanja proslave, uplatiti 2.000 eura fondaciji Budi human.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.