Sljedeći korak u očuvanju biološke raznovrsnosti Jadrana




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Međunarodna konferencija AdriBioPro2019 stvara osnovu za očuvanje biološke raznovrsnosti Jadrana

 

Univerzitet Crne Gore- Institut za biologiju mora organizuje međunarodnu konferenciju “Zaštita biodiverziteta Jadrana-eng. Adriatic Biodiversity Protection-Adribiopro2019” od 7.-10. aprila 2019 godine u Kulturnom Centru “Nikola Đurković” u Kotoru. Konferencija će pružiti ažurirane naučne i stručne informacije u širokom spektru različitih pitanja Jadrana, biologije mora i srodnih naučnih disciplina.

Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore dodijeljena su finansijska sredstva od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške za sprovođenje projekta „Centar za zaštitu biodiverziteta mora„ Boka Aquarium “(MonteAqua) u saradnji s Centrom za ribarstvo i zaštitu biološke raznovrsnosti kopnenih voda Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Konferencija AdriBioPro2019 završni je projektni događaj, posvećen okupljanju svih relevantImagenih nacionalnih i regionalnih saradnika te osiguravanju čvršće regionalne saradnje u regiji Jadranskog mora.

Više od 100 učesnika iz 15 zemalja imaće 93 prezentacije tokom dvodnevne konferencije u okviru 9 tema: Očuvanje morskog biodiverziteta, Očuvanje obalnih i morskih područja, Sprječavanje onečišćenja mImageora, Rijetke i ugrožene vrste u Jadranskom moru, Morske strane i invazivne vrste, Uloge akvarijuma, Održivo korištenje morskih resursa, Morska biotehnologija i Očuvanje slatkovodne bioraznovrsnosti. U okviru teme „Rijetke i ugrožene vrste u Jadranskom moru“ posebna paznja biće posvećena ugroženoj i zaštićenoj vrsti školjke palsture Pinna nobilis proučavane u okviru projekta PinnaSPOT koji je finansiran od strane Fondacije Princ Albert II iz Monaka.

O Institutu za biologiju mora: Od svog osnivanja IMB je sproveo sveobuhvatno istraživanje morskog i priobalnog područja, koje ima širok uticaj na zaštitu životne sredine i prevenciju onečišćenja, te praktičnu primjenu (npr. Industrija morske hrane). Nedavni rezultati ukazuju na morsku biološku raznovrsnost Bokokotorskog zaliva i daju doprinos Nacionalnoj strategiji za integrirano upravljanje obalnim područjem Crne Gore.

Svečano otvaranje konferencije planirano je za ponedjeljak, 8. april 2019. godine sa početkom u 10 časova.

Uoči konferencije, 7. aprila u galeriji Kulturnog Centra „Nikola Đurković“, sa početkom u 18.30 časova upriličiće se otvaranje izložbe pod nazivom „Skrivena ljepota mora- Hidden beauty of the Sea“ autora Ivane Orlović Kranjc i Janeza Kranjc.

 

Više o izložbi i konferenciji na:

http://www.aquariumboka.ucg.ac.me/wp-content/uploads/2019/03/AdriBioPro2019-3rd-Announcement-20190328_2.pdf

http://www.aquariumboka.ucg.ac.me/medunarodna-konferencija-zastita-biodiverziteta-jadrana/

http://www.aquariumboka.ucg.ac.me/en/international-conference-adriatic-biodiversity-protection/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.