Ocean4Biotech- održan sastanak partnera COST akcije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Image

U periodu od 23-26.11.2020. godine održan je treći online sastanak  partnera COST CA18238 projekta: European transdisciplinary networking platform for marine biotechnology-Ocean4Biotech.

Projekat je počeo sa realizacijom u 2019. godini  i trajaće do juna 2023. U ovoj COST ACTION ukupno je uključeno 33 zemalja i 133 člana.

COST AKCIJA Ocean4Biotech se sastoji od 5 radnih paketa:

RP1.  Razvoj ekološke platforme

RP2: Alati i infrastruktura

RP3: Korišćenje scenarija slučaja

 RP4: Legalni aspekti 

 RP5: Implementacija i dostignuća

S obzirom da morski organizmi proizvode veoma raznovrsne primarne i sekundarne metabolite sa antibakterijskim, antigljivičnim, antikancerogenim, analgetskim, protivupalnim, nutritivnim, fotoprotektivnim djelovanjem ili drugim korisnim svojstvima, korišćenje morskih bioresursa i valorizacija njihovih prirodnih proizvoda obuhvaćeni su sa razvojem morske biotehnologije, što je glavni prioritet za uspješnu realizaciju strategija Plavog rasta i bioekonomije unutar EU. Morska biotehnologija pridonosi postizanju 14 od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Osnovi cilj projekta Ocean4Biotech je da okupi stručnjake iz oblasti  morske biotehnologije, obezbjedi platformu za razmjenu iskustava, znanja i tehnologija te omogući izradu mape za bolji i brži razvoj istraživanja u oblasti morske biotehnologije u Evropi i šire. Budući da je morska biotehnologija još uvijek u razvoju, ovaj projekat je bitan za stvaranje učinkovite, operativne i održive mreže s ozbiljnom i ambicioznom zalaganjem za širenje, umrežavanje naučne komunikacije.

Članovi upravnog odbora su tokom prvog dana sastanka razgovarali o tehničko-finansijskim pitanjima, s obzirom na situaciju usled COVID 19.  Tokom preostalih dana sastanaka diskutovalo se i prezentovane su aktivnosti koje su do sada realizovane kao i o aktivnostima za predstojeći period (strategija zajedničkih publikacija, izgradnja baze podataka, Nagoya Protocol i RRI, strategija umrežavanje i širenja Ocean4Biotecha).

 

Sastanku su ispred Univerziteta Crne Gore-Instituta za biologiju mora prisustvovale Danijela Joksimović i Dragana Drakulović. Do sada su održana dva sastanka partnera projekta: prvi u oktobru 2019. godine u Briselu i drugi u februaru 2020. godine u Piranu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.