Održan webinar na temu kapitalizacije u okviru Blue Growth Community projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Image

U Europi, Mediteran pokazuje veliki potencijal za proizvodnju morskih obnovljivih  izvora energije (Marine Renewable Energie-MRE), ispitivanje tehnologija in situ i stimulisanje MRE poslovnog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća-MSP. Osim toga, akcioni plan Zelenog sporazuma EU-a za upravljanje borbom protiv klimatskih promjena predstavlja veliku priliku i akcelerator za sektor.

U tom kontekstu, Plan Bleu je zajedno s ostalim partnerima projekta PLAVI RAST ZAJEDNICE (Blue growth Community) - ASCAME, CONISMA, CPMR, IrRADIARE, NTUA & UoM - organizirao dvodnevni događaj kapitalizacije posvećen morskim obnovljivim izvorima energije (MRE).

Prvi dan (10. novembra) okupio je oko 100 zainteresiranih strana, kao što su kreatori politike, istraživačka i akademska zajednica, MSP, NVO i međunarodne organizacije iz 14 zemalja. Obrađena su tri glavna pitanja u vezi s razvojem MRE u mediteranskoj regiji: okvir koji omogućuje razvoj MRE (uključujući zakonske i regulatorne okvire), „kočnice“ i „poluge“ za razvoj sektora na Mediteranu i kako pomiriti obnovljivu energiju s biološkom raznolikošću i ekološkim turizmom. Gospodin Xavier Guillou iz Generalnog direktorata za pomorstvo i ribarstvo (MARE) naglasio je spremnost Evropske komisije da ojača saradnju između država članica na razvoju MRE, kroz Zeleni dogovor EU, ali i na predstojeću strategiju za obnovljive izvore energije na moru ( uskoro će biti objavljen). Ova strategija postaviće pravi način za iskorištavanje i povećanje obalnih obnovljivih izvora (proizvodnja, distribucija, upotreba) kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050. godine.

Drugi dan (11. novembra) - koji je bio E-Blue Agora, u suorganizaciji s Forumom Circle the Med - okupio je oko 500 učesnika i bio je posvećen malim i srednjim preduzećima s prezentacijom alata, mogućnostima finansiranja i sesijom uspostavljanja upoznavanja i sučeljavanja u okviru prvog poslovnog foruma BLUE DEAL.

Više na:  https://blue-growth.interreg-med.eu/no-cache/news-events/news/detail/actualites/the-blue-growth-community-is-working-on-the-development-of-marine-renewable-energies-in-the-mediterr/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.