Otvorena izložba studentskih radova EKOjeSISTEM i upriličen svečani prijem studenata prve godine Arhitektonskog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U kampusu Univerziteta Crne Gore, u paviljonu za interakciju, juče je upriličen  prijem studenata prve godine Arhitektonskog fakulteta i ujedno otvorena izložba studentskih radova pod nazivom EKOjeSISTEM.

Dekanka Arhitektonskog fakulteta prof. dr Svetlana Perović, istakla je da je svaki put poseban osjećaj kada dočekuju novu generaciju studenata: "Mi smo izabrali vas 50, nadam se da ćete opravdati  povjerenje da  ste u ovih 50 privilegovanih i da će  većina vas za pet godina zakoračiti spremno u rješavanje zahtjevnih zadataka na polju arhitekture i urbanizma i doprinositi unapređenju urbanističko-arhitektonske scene, odnosno društvenog i kulturnog konteksta naše države".

,,Upravo smo odlučili da vas dočekamo na ovom mjestu koje smo ozvaničili kao paviljon za interakciju, a koji je direktni produkt rada naših studenata u nastavnom procesu. I ova razvijena  jedra neka posluže u ovom trenutku kao simbolični poziv da uplovite punom snagom u otkrivanje najsvjetlije strane arhitekture i urbanizma, ali i ozbiljnosti i kompleksnosti arhitektonske profesije.’’

Dekanka  Perović je podsjetila na važnost osnaživanja interakcije, zajedničke motivacije i povjerenja, u cilju ostvarivanja uspješnih rezultata.

Saradnica u nastavi dr Ema Alihodžić-Jašarović, koja je ujedno i organizatorka izložbe, napomenula je da je izložba doprinos obilježavanju jubileja 30 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori. Tom prilikom Alihodžić-Jašarović je istakla da izloženi radovi predstavljaju semestralna istraživanja na različitim temama, koje su obrađene iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja, urbanističkog planiranja, urbanog dizajna, parterne arhitekture, energetske efikasnosti i enterijera, naglašavajući da raznovrsnost tema ukazuje na potrebu Arhitektonskog fakulteta da integriše green politike, ekološke i bioklimatske principe u nastavni program.

Na kraju, izložbu je otvorio, prodekan za nauku doc. dr Vladimir Bojković, i čestitao novim studentima početak akademskog školovanja, ističući da ih izložba radova starijih kolega može inspirisati da daju lični doprinos promišljanju prostora na najbolji mogući način.

Na izložbi EKOjeSISTEM izloženi su radovi od više od 50 autora, studenata Arhitektonskog fakulteta, među kojima i radovi koji su rezultat hakatona EKOjeSISTEM, koji je održan 18.-19. septembra u Nikšiću, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta i IPC Tehnopolis, pod mentorstvom doc. dr Vladimira Bojkovića i dr Marije Bojović, saradnice u nastavi na Arhitektonskom fakultetu. Tim povodom, Bojković je istakao rezultate hakatona:

,,Pred vama su i radovi studenata koji su na nedavno održanom hakatonu „EKOjeSISTEM“, a koji je održan u saradnji Arhitektonskog fakulteta i IPC Tehnopolis u Nikšiću, dali svoje viđenje tridesetogodišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Saradnja dvije institucije omogućila je da se studenti upoznaju sa savremenom tehnologijom i programima za modelovanje i 3d štampu‘’.

U organizaciji izložbe su osim dr Eme Alihodžić-Jašarović, učestvovale: saradnica u nastavi MSc Marija Ćaćić i studentkinja Sara Tomić.

 

Povezane vijesti: 

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1230/objava/123550-novi-paviljon-za-interakciju-canopee-u-funkciji-ucionice 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.