Konkurs za upis u I godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore objavljen




Univerzitet Crne Gore raspisao je Konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija UCG za studijsku 2023/24. godinu. Predlog broja studenata za upis na prvu godinu studija  Arhitektonskog fakulteta, 2023/2024.godine, je 50

U skladu sa programom Ministarstva prosvjete, Univerzitet Crne Gore organizuje elektronsko prijavljivanje na predmetni konkurs. Izuzetno, ukoliko prijavu nije moguće podnijeti elektronskim putem, kandidati podnose prijavu neposredno, preko studentske službe organizacione jedinice. Prijava na konkurs se podnosi 3. i 4. jula 2023. godine do 16h, kada će sistem za elektronsku prijavu biti zatvoren, a ukoliko se prijava podnosi neposredno organizacionoj jedinici, podnosi se označenih dana u okviru radnog vremena studentskih službi.  

Više informacija o upisu putem platforme upisi.edu.me  možete pogledati u video objašnjenju: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/119142-uputstvo-za-elektronski-upis-u-prvu-godinu-osnovnih-studija

Za maturante koji se upišu na Univerzitet Crne Gore, u studijskoj 2023/24. godini, obezbijeđeni su besplatni čitači za lične karte, u cilju stavljanja u funkciju digitalnog servisa Univerziteta Crne Gore – elektronsko potpisivanje ugovora o studiranju, koji je preduslov za upis i omogućava da se ugovori o studiranju potpisuju i čuvaju elektronski, putem platforme upisi.edu.mebez potrebe za fizičkim dolaskom studenata u studentsku službu Fakulteta.

Dokumenta potrebna za upis:

  • originalna diploma o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu;
  • originalna svjedočanstva o završenim razredima srednjeg obrazovanja,
  • izvod iz matične knjige rođenih;
  • uvjerenje o državljanstvu;
  • diploma “Luča” ili ekvivalentna diploma

Strani državljanin podnosi i dokaz o poznavanju jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju kada je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori. Lice koje je podnijelo zahtjev za nostrifikaciju, odnosno ekvivalenciju inostranog svjedočanstva, a postupak za nostrifikaciju, odnosno ekvivalenciju nije završen prije isteka roka za podnošenje prijave za upis, može uslovno konkurisati za upis.

Koraci za upis i potpisivanje ugovora o studiranju su sljedeći:

  1. Kandidat aktivira novu ličnu kartu na sajtu https//www.gov.me/clanak/preuzmite-softwer na linku Aktiviraj ličnu kartu. 
  2. Kandidat se prijavljuje za upis putem platforme edu.me
  3. Kandidat koji se nalazi na rang listi predaje originalnu dokumentaciju studentskoj službi, upisuje se i od referenta dobija čitač lične karte.
  4. Student elektronski potpisuje ugovor o studiranju putem platforme edu.me
  5. Referent za studentska pitanja provjerava da li je kandidat potpisao ugovor i izdaje mu indeks, nakon što se uvjeri da li je kandidat zaključio ugovor o studiranju.

Tekst konkursa Univerziteta Crne Gore dostupan je na linku:

Korisne informacije za kandidate zainteresovane za upis dostupne su na linkovima:   

Ukoliko ima pitanja koja se odnose na Arhitektonski fakultet, pozvati na broj 069 222 319.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.