Priča doktorantkinje Bojane Knežević o opravdanim razlozima za upis Metalurško - tehnološkog fakulteta




Priča doktorantkinje Bojane Knežević o opravdanim razlozima za upis Metalurško - tehnološkog fakulteta

Nakon završene gimnazije u Pljevljima, 2012. godine, započela sam studije na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, na studijskom programu Hemijska tehnologija. Osnovne studije sam završila 2015. godine, nakon čega sam nastavila sa specijalističkim studijama na smjeru Elektrohemijski procesi i proizvodi.

Tokom 2016. godine obavaljala sam program stručnog osposobljavanja na Metalurško-tehnološkom fakultetu u oblasti analitičke hemije. Iste godine sam započela magistarske studije, a oblast istraživanja bila je primjena ekološki prihvatljivih inhibitora u procesu korozije čelika.

Dobitnik sam stipendija Ministarstva prosvjete i nauke, stipendija opštine Pljevlja, i nagrada Univerziteta Crne Gore, Glavnog grada Podgorice, Opštine Pljevlja i Inženjerske komore Crne Gore.

Tokom magistarskih studija, kao dobitnik CEEPUS stipendije imala sam priliku da tri mjeseca boravim na Zavodu za elektrokemiju Fakulteta za kemijsko inženjerstvo i tehnologiju Univerziteta u Zagrebu, gdje sam na neki način mogla provjeriti i uporediti znanje sticano tokom studija sa standardima drugog univerziteta. Taj studijski boravak me ohrabrio i dao mi potvrdu da obrazovanjem na Metalurško – tehnološkom fakultetu u Podgorici postajetemo kompetentni i konkurentni u svojoj oblasti.

Nakon završenih magistarskih studija, od 2017. godine radim u Centru za ekotoksikološka ispitivanja u Podgorici.

Trenutno obavljam poslove šefa Jedinice za hemijsku analitiku. Djelatnost Jedinice obuhvata primjenu klasičnih metoda hemijske analize i instrumentalnih tehnika za ispitivanje hemijskih elemenata u oblasti kvaliteta i bezbjednosti hrane, predmeta opšte upotrebe i svih segmenata životne sredine. Pored toga, zadužena sam za vođenje poslova ispitivanja voda, izradu izvještaja i stručnih mišljenja iz ove oblasti.

Rad u Centru za ekotoksikološka ispitivanja pruža mi mogućnost primjene, ali što je mnogo bitnije nadogradnje znanja stečenih tokom studija. Kao zaposleni Centra imala sam priliku da prisustvujem velikom broju obuka, od kojih bih svakako izdvojila petnaestodnevni trening kurs u Laboratoriji za proučavanje morske sredine u Monaku, a u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju. Veliki broj mojih kolega, koji su danas prepoznati stručnjaci u svojoj djelatnosti, su takođe bivši studenti Metalurško-tehnološkog fakulteta. Kroz svakodnevne radne aktivnosti, ali i učešće u projektnim aktivnostima Centra, dobijam potvrdu da sam napravila dobar izbor pri odabiru fakulteta.

Trenutno sam student doktorskih studija Zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta Crne Gore. Studije na Metalurško-tehnološkom fakultetu su mi dale kvalitetan osnov za bavljenje hemijskom analitikom, ali i razvijanje naučno-istraživačkog potencijala. Kao student specijalističkih i magistarskih studija imala sam priliku da učestvujem u izradi naučnih radova i njihovom predstavljanju na međunarodnim konferencijama.

Ukoliko želite da se upoznate sa ispitivanjem hemijskih procesa, kao i njihovom primjenom  u savremenoj industriji, a studiranje zamišljate  kao primjenu teorijskih znanja u praktičnom radu, studijski programi Metalurško-tehnološkog fakulteta u Podgorici mogu biti pravi izbor za Vas.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.