Razgovarano o uspostavljanju saradnje MTF-a sa univerzitetima Francuske




Razgovarano o uspostavljanju saradnje MTF-a sa univerzitetima Francuske

Dekanka Metalurško-tehnološkog fakulteta prof. dr Veselinka Grudić sastala se sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijem sa ciljem uspostavljanja naučnoistraživačke saradnje sa univerzitetima iz Francuske, 14. aprila 2022. godine.

Uzimajući u obzir zelene politike Evropske unije i nedvosmislen stav da Crna Gora bude buduća članica EU, istaknut je značaj Metalurško-tehnološkog fakulteta  kako u produkciji stručnog kadra, tako i u učešću u tzv. zelenim projektima.

Dekanka je zajedno sa prodekankom za nastavu prof. dr Ivanom Bošković, upoznala Ambasadora sa studijskim programima, organizacijom rada i naučnoistraživačkim aktivnostima koje se realizuju  na Fakultetu.

Ambasador Timonije  je predložio da se intenzivira saradnja u oblasti zaštite životne sredine, prevashodno kroz programe mobilnosti studenata i nastavnika. Poseban akcenat je stavljen na uspostavljanje saradnje sa Univerzitetom u Nici kroz mogućnosti organizovanja gostujućih predavanja, seminara i  konferencija.

Zaključeno je da se obezbjeđivanje adekvatnih, standardom predviđenih prostornih kapaciteta, nove laboratorijske i informaciono-komunikacione opreme može realizovati kroz traženje finansijskih sredstava iz EU fondova, a uz pomoć Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.