Učešće studenata MTF-a (Zaštita životne sredine) i PMF-a (Biologija) u info danu o zaštićenim morskim područjima u Crnoj Gori u okviru Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Učešće studenata MTF-a (Zaštita životne sredine) i PMF-a (Biologija) u info danu o zaštićenim morskim područjima u Crnoj Gori
u okviru Strategije EU za Jadransko-jonski region
(EUSAIR)

Kancelarija za evropske integracije i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma su organizovali događaj posvećen promociji zaštićenih morskih područja u Crnoj Gori u okviru Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) u Institutu za biologiju mora, u Kotoru. Događaju su prisustvovali studenti Metalurško-tehnološkog fakulteta, sa studijskog programa Zaštita životne sredine i studenti Prirodno- matematičkog fakulteta, sa studijskog programa Biologija, zajedno sa prof. dr Milenom Tadić.

U okviru samog događaja studenti su imali prilike da se upoznaju sa aktivnostima i projektima koji se realizuju u Institutu za biologiju mora, Kancelariji za evropske integracije i Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Studentima je prikazan i film o zaštićenim morskim područjima u Crnoj Gori „Povratak prirodi“, u kom su imali priliku da se upoznaju sa zaštićenim morskim područjima "Platamuni", "Katič" i "Stari Ulcinj", dok su pod preventivnu zaštitu stavljena dva lokaliteta u Bokokotorskom zalivu, „Sopot“ i „Dražin vrt“.  Film je nastao kao jedna od aktivnosti u okviru strateškog projekta EUSAIR Facility Point.

Od usvajanja Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR) 2014. godine, Crna Gora, zajedno sa ostalim zemljama učesnicama, redovno učestvuje u sprovođenju ove makro-regionalne strategije Evropske unije.

EUSAIR je inovativni instrument saradnje između zemalja članica Evropske unije (EU) i kandidata/potencijalnih kandidata, teritorija i ljudi Jadransko-jonskog regiona. Glavni cilj Strategije je da promoviše ekonomski i društveni prosperitet i rast u regionu, kroz unapređenje njene atraktivnosti, konkurentnosti i povezivanja. EUSAIR služi i kao jedan od važnih mehanizama podrške procesu pristupanja Evropskoj uniji, a takođe predstavlja jedinstvenu priliku za našu zemlju da blisko sarađuje s državama članicama EU i da na što efikasniji način, kroz različite aktivnosti, usklađuju nacionalne politike s politikama i standardima EU u četiri prioritetne oblasti koje su prepoznate ovom Strategijom. Saradnja u okviru EUSAIR-a je definisana kroz aktivnosti četiri tematska stuba: Plavi rast, Povezivanje regiona, Kvalitet životne sredine i Održivi turizam.

Kroz među-institucionalnu saradnju na nacionalnom i makro-regionalnom nivou, projektne i druge aktivnosti, Kancelarija za evropske integracije zajedno sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma daje svoj doprinos u okviru Trećeg stuba Strategije – Kvalitet životne sredine. Jedan od ciljeva ovog stuba, je i Zaštite morskih i priobalnih područja u Crnoj Gori.

Link za film: https://www.youtube.com/watch?v=4N51JemwQek&t=187s



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.