Međunarodni simpozijum „Contemporary batteries and supercapacitors, COIN2022“

31.05.2022


Međunarodni simpozijum „Contemporary batteries and supercapacitors, COIN2022“ održan je 1-2. juna 2022. godine u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu (www.coin2022.org). Na simpozijumu su plenarna predavanja održali svjetski poznati lideri u oblasti skladištenja i konverzije energije. Prof. Kristina Edstrom, Uppsala University, je predstavila buduće perspektive u istraživanju baterija u okviru inicijative Battery 2030+ (www.battery2030.eu), dok su prof. Christian Masquelier, Université de Picardie Jules Verne & CNRS, prof. Patrice Simone, Université Toulouse III - Paul Sabatier, prof. Robert Dominko, National institute of chemistry, Ljubljana, okupljeni oko Alistore European Research Institute (www.alistore.eu) govorili o aktuelnim istraživanjima i novim pravcima razvoja sistema za skladištenje i konverziju energije. Svoje istraživačke aktivnosti u ovoj oblasti predstavile su i dr Isidora Cekić-Lasković, Helmholtz-Institute Münster (HI MS), i dr Nagore Ortiz-Vitoriano, CIC energiGUNE. Na Simpozijumu su se predstavili i profesori i istraživači iz regiona, a posebnu pažnju je privuklo predstavljanje projekta izgradnje prve gigafabrike za proizvodnju Li-jonskih baterija u Evropi, ElevenEs (www.elevenes.com), sa sjedištem u Subotici.

Koorgarizator Simpozijuma bio je Metalurško-tehnološki fakultet, zajedno sa Fakultetom za Fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Nacionalnim institutom za hemiju u Ljubljani i Srpskom akademijom nauka i umjetnosti. Član organizacionog odbora sa Metalurško-tehnološkog fakulteta bila je prof. dr Veselinka Grudić, dok su na Simpozijumu učestvovale i dr Jana Mišurović sa pozivnim predavanjem na temu: „Comparison of charge storage ability of polyaniline and poly(p-aminodiphenylamine)” i MSc Aleksandra Gezović sa poster prezentacijom „Al-ion charge storage ability of vine shoots-derived carbon“.

COIN2022 je organizovan u okviru NATO SPS projekta „Carbon-based batteries and supercapacitors“, a dobio je podršku i od Fonda za nauku Republike Srbije. Organizaciju događaja podržao je i Univerzitet Crne Gore zahvaljujući kojem je osam studenata Metalurško-tehnološkog fakulteta imalo priliku da prisustvuje skupu.

Broj posjeta : 133

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.