Metalurško-tehnološki fakultet koorganizator druge ljetnje škole na temu valorizacije crvenog mulja




Metalurško-tehnološki fakultet koorganizator druge ljetnje škole na temu valorizacije crvenog mulja

Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore je koorganizator druge ljetnje škole pod nazivom „Pojava koncepta cirkularne ekonomije i industrijske simbioze u korišćenju crvenog mulja – drugo izdanje“ za studente tehničko-tehnoloških i srodnih fakulteta, nivoa master i doktorskih studija, koja će se održati u Zvorniku i fabrici Alumina doo. 

Škola je dio projekta „Procjena jalovišta crvenog mulja u regionu Istočne i Jugoistočne Evrope“, RIS RESTORE Evropskog instituta za informacije i tehnologije (EIT–RAW MATERIALS), čiji konzorcijum čine institucije iz Austrije, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Grčke, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije.

U ime MTF-a, projektom i koorganizacijom Ljetnje škole rukovodi  prof. dr Mira Vukčević.

Drugo izdanje ljetnje škole  ima za cilj i  dodatnu specijalizaciju mladih naučnika na nivoima master i doktorskih studija iz zemalja partnera na projektu, a za potrebe industrije aluminijuma. Sve informacije, uključujući i finalni program, će u toku ove sedmice biti na sajtu RIS-RESTORE.

Studentima iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije biće, iz sredstava projekta, odobrena jednokratna suma za put i smještaj u iznosu od 300€. Troškovi se ne pravdaju, ali se isplaćuju na kraju Ljetnje škole na osnovu prisustva studenata ovjerenih potpisom na početku svakog radnog dana.

Posljednji dan za prijavu je 23. septembar, a studenti moraju imati sertifikat za upis i motivaciono pismo.

Škola je otvorena za prvih 25 studenata koji prođu selekciju. Troškovi smještaja uračunati su u jednokratnu sumu koju student dobija, a u Zvorniku je predviđen smještaj u tri hotela (studenti sami organizuju  smještaj): hotel Novak, hotel Vidikovac i hotel Central. U programu Ljetnje škole uvrštena je i posjeta fabrici Birač, Alumina doo, u Zvorniku.

Informacije vezano za školu i formular koji treba popuniti, studenti mogu naći na linku https://form.jotform.com/222351470464350 ili svoje interesovanje i motivaciono pismo poslati koordinatorki projekta za Crnu Goru, prof. dr Miri Vukčević na mail: mirav@ucg.ac.me.

(Eng. naziv škole The appearance of circular economy concept and industrial symbiosis in the utilization of red mud-second edition)



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.