Veliko interesovanje za STEM radionice „Nauka je tvoj put do znanja“ na Metalurško-tehnološkom fakultetu










































































Veliko interesovanje za STEM radionice „Nauka je tvoj put do znanja“ na Metalurško-tehnološkom fakultetu

U okviru Festivala „Dani nauke i inovacija”, Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, organizovao je 29.09.2023. godine, interaktivne radionice za 557 učenika iz osnovnih i srednjih škola, u cilju podsticanja mladih na zanimljiv i inspirativan način da se zainteresuju za naučna istraživanja.

Radionicu „Zanimljive hemijske reakcije“ koju je osmislila prof. dr Zorica Leka, realizovale su studentkinje Aldina Jukić, Kristina Lalatović, Sara Macanović, Aleksandra Žurić, Nikoleta Marinković, Branka Dromnjak, Andrijana Kaluđerović i Teodora Stojović, kao i saradnica Stamenka Radović, koje su posjetiocima ilustrovale ljepotu i zanimljivost hemije, odnosno pokazale da hemija nije samo „šuma“ formula i jednačina već da je sačinjavaju korisne pojave i procesi koji ako se ne poznaju, mogu biti štetni ali i opasni. Učenici su mogli da vide kako nastaje hemijski vulkan, zvjezdana kiša, slonovska pasta, kao i kako kod kuće mogu da odrede približnu kiselost proizvoda iz domaćinstva (limuna, sode bikarbone, sapuna, deterdženta, itd.). Objašnjene su i hemijske reakcije koje dovode do zapaženih efekata, kao i zašto je pjena fine konzistencije i kako mogu da se dokažu nastali proizvodi. Zanimljive reakcije su inicirale novi pogled na hemiju, formule i reakcije.

Zajedno sa studentkinjama: Slađanom Kovačević, Ksenijom Petković i Milenom Šutović, u okviru radionice „Hemija ljubavi“, koju je osmislila doc. dr Milica Kosović-Perutović, učenici su pokazali kako se hemija uči uz ljubav. Učenici osnovnih i srednjih škola su imali priliku da na interaktivan način nauče koji su to molekuli ljubavi, sreće i privrženosti. Saznali su koji molekuli u čokoladi izazivaju osjećaj zadovoljstva. Koristeći se modelima atoma imali su priliku da sami naprave modele „molekula ljubavi“, dopamin, feniletilamin, noreprinefin.  Na zanimljiv način su povezali ulogu hormona oksitocina, serotonina i adrenalina sa njihovim strukturama. U sklopu postavke je kreiran foto-kutak u kome su učesnici pravili kreativne fotografije.

STEM radionica „Tipovi korozije i zaštita materijala”, koju je koncipirala prof. dr Jelena Šćepanović omogućila je posjetiocima da upoznaju različite oblike korozije koji su svuda oko nas, a koji negativno utiču na nivo hemijskih, fizičkih i mehaničkih osobina materijala. Studentkinje Sara Lukovac i Lidija Perunović su na zabavan način uključile u eksperimente učenike osnovnih i srednjih škola. Objasnile su kako inhibitori utiču na brzinu korozije različitih vrsta materijala i zašto je važno pratiti brzinu korozije materijala. Učesnici su imali priliku da vide kako izgledaju metalne površine izložene korozionim sredinama i kako ih možemo zaštiti. 

Posjetu laboratorijama MTF-a, zainteresovanih učenika svih uzrasta, koordinirala je saradnica mr Anđela Lalatović.

Studenti, saradnici i profesori Metalurško-tehnološkog fakulteta se zahvaljuju na interesovanju za radionice „Nauka je tvoj put do znanja“, nastavnicima i učenicima osnovnih škola: „Dašo Pavičić“ iz Herceg Novog, „Veljko Drobnjaković“ iz Risna, „Tucanje“ iz Berana, „Risto Ratković“ iz Bijelog Polja, „Stefan Mitrov Ljubiša“ iz Budve, „Đoko Prelević“ – Ubli, „Vladimir Nazor“, „18. oktobar“, „Božidar Vuković Podgoričanin“, „Marko Miljanov“, „Milorad Musa Burzan“ i „Maksim Gorki“ iz Podgorice, Kreativnog centra „Urban Kids“ iz Podgorice, kao i srednjih škola: Gimnazija „Slobodan Škerović“, SSŠ „Ivan Uskoković“ i „Srednja medicinska škola“  iz Podgorice.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.