Smart functionalities in batteries – gostujuće predavanje prof. dr Roberta Dominka na Metalurško-tehnološkom fakultetu




Smart functionalities in batteries – gostujuće predavanje prof. dr Roberta Dominka na Metalurško-tehnološkom fakultetu

Dr Robert Dominko, profesor na Fakultetu za hemiju i hemijsku tehnologiju Univerziteta u Ljubljani i vodeći istraživač u Nacionalnom institutu za hemiju u Ljubljani održaće predavanje na temu senzora i „self-healing“ funkcija u baterijama pod nazivom ,,Smart functionalities in batteries 10. maja, u sali 208 sa početkom u 10 h.

Profesor Dominko je svjetski prepoznat ekspert u nauci o materijalima i elektrohemiji. Šef je vodeće svjetske istraživačke grupe u oblasti baterija na Nacionalnom institutu za hemiju u Ljubljani. Uspješno koordiniše brojnim evropskim projektima i sarađuje sa globalnim industrijskim partnerima. Između ostalog, profesor Dominko je dobitnik HONDA Initiation Grant-a za inovativni predlog koji je zatim unaprijedio i napravio prototip baterije. Angažovan je u radu inicijative Battery 2030+ i Battery Europe, gde je jedan od kolidera radne grupe koja priprema strategiju na nivou obrazovanja. Objavio je više od 200 naučnih radova u prestižnim međunarodnim časopisima kao što je Science. Njegovi radovi su citirani više od 17 000 puta sa h-indeksom 68, prema Google Scholar-u. Član je Slovenačke inženjerske akademije.

Predavanje je jedna od aktivnosti bilateralnog projekta „Ugljenici izvedeni iz biomase kao anode u natrijum-jonskim baterijama“ između Metalurško-tehnološkog fakulteta sa Nacionalnim hemijskim institutom u Ljubljani, čiji je rukovodilac ispred crnogorskog tima dekanica, prof. dr Veselinka Grudić.

Pozivamo kolege, studente, ali i sve zainteresovane slušaoce da prisustvuju predavanju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.