Metalurško-tehnološki fakultet, 24.05.2020

Dekanka Vukčević: Na Metalurško-tehnološkom fakultetu koncipiran prijemni ispit za upis na master studijeX

Metalurško - tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore predvidio je prijemni ispit za upis na master studija koje se ove godine upisuju po prvi put po modelu reformisanih master studija u trajanju od dvije godine. To je saopštila dekanka ovog fakulteta prof. dr Mira Vukčević.

„Prijemni ispit će biti u vidu testa sa odgovarajućim odnosom ponuđenih i slobodnih odgovora.  Pitanja testa će biti grupisana u tri ključne naučne oblasti za svaki studijski program , a rezultati testa će činiti 40% ukupnog broja osvojenih bodova. Ostatak će zavisiti od uspjeha studenta na osnovnim studijama“, kazala je Vukčević-

Prohodnost na master studije, dodaje ona, biće ista kao i do sada tj. moći će da ih upišu studenti sa završenim matičnim osnovnim studijama za taj master studijski program kao i studenti sa završenim osnovnim studijama  vrednovanim sa  mininomum 180ECTS na istim ili srodnim tehničkim fakultetima.

„Studenti, već sada, pokazuju veliku zainteresovanost, tim prije što prvi put organizujemo master studije na primijenjenom studImageijskom programu Zaštita životne sredine. Interes ne pokazuju  samo studenti koji sad završavaju treću godinu osnovnih studija na matičnom Fakultetu, nego i studenati sa drugih srodnih fakulteta, ali i oni koji su završili postdiplomske specijalističke studije po starim nastavnim planovima. Činjenica da će primljenim studentima biti omogućeno besplatno studiranje na master studijama, doprinosi tom interesu“, kazala je Vukčević.

„Ove godine, Metalurško - tehnološki fakultet će raspisati mjesta na dvogodišnjem masteru za sva tri studijska programa: Metalurgija i materijali, Hemijska tehnologija i Zaštita životne sredine i to 20, 30 i 40 kandidata respektivno. Broj traženih kandidata je prilagođen prostornim i drugim uslovima na osnovu kojih je i izdata licenca za master studije“, najavila je dekanka Vukčević.

Ona posebno ističe da se svi master radovi na Metalurško - tehnološkom fakultetu rade kao složena eksperimentalna istraživanja.

„U tom smislu, idući u susret ovom upisu, MTF je u prethodnom trogodišnjem periodu ozbiljno poradio na osavremenjavanju i popunjavanju istraživačke infrastrukture kako bi laboratorije pripremio za dolazak većeg broja studenata koji će se baviti istraživačkim radom. Kupljeno je nekoliko komada krupne istraživačke opreme, naročito u domenu instrumentalnih tehnika, kao  i srednje i sitnije opreme, tako da su se stvorili dobri uslovi za istraživački rad“,kazala je Vukčević .

Veliki broj novih master radova, svakako, će, zaključuje ona, tražiti pojačan angažman, ne samo administracije u organizacionim jedinicama već i na nivou tijela Univerziteta koja se bave pitanjem master studija.

 

Medijske objave:

https://fosmedia.me/mobile/infos/drustvo/na-metalursko-tehnoloskom-fakultetu-koncipiran-prijemni-ispit-za-upis-na-master

https://mina.news/crnagora/na-mtf-u-koncipiran-prijemni-za-upis-na-master-studije/

https://www.mladiniksica.me/prijemni-ispit-za-master-studije-na-mtf-u/

https://www.cdm.me/drustvo/na-metalursko-tehnoloskom-fakultetu-koncipiran-prijemni-ispit-za-upis-na-master-studije/

https://www.portalanalitika.me/clanak/vukcevic-na-metalursko-tehnoloskom-fakultetu-koncipiran-prijemni-ispit-za-upis-na-master-studije

Broj posjeta : 1035