Fakultet dramskih umjetnosti, 13.02.2021

FDU i UNESCO: Novi svijet– Novi radioX

Fakultet dramskih umjetnosti i Nacionalna kancelarija za UNESCO pridružuju se 10. obilježavanju Svjetskog dana radija, ove godine pod sloganom: NOVI SVIJET – NOVI RADIO.

„U vijeku slika, radio prati naša jutra i naše večeri, i odražava misli svijeta koji se mora čuti da bi se razumio. Pojavom Internet radija, podkasta, pametnih telefona i novih tehnologija, radio zaista cvjeta u svojoj drugoj mladosti“, zapisala je u poruci generalna direktorica UNESCO Odri Azule.

Svoja opažanja, utiske, priče i svjedočenja – publici crnogorskih radio stanica – dijele novinar Duško Vuković, predsjednik Opštine Tivat i dugogodišnji radijski novinar Željko Komnenović, urednik radio-dramskog programa Radija Crne Gore Mirsad Rastoder, potpredsjednica Sindikata Medija i novinarka Milena Obradović Bubanja, urednik Radija Krš Đorđe Stojanović, novinarka i glavna urednica programa u OJU Muzeji Kotor Jelena Vukasović, profesorica Fakulteta političkih nauka Nataša Ružić, studentkinja Fakulteta dramskih umjetnosti Danica Kovačević, kao i sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić. Poruku generalne direktorice Odri Azule pročitala je novinarka Radio Herceg Novog Željka Čepić. Autori projekta su producent Vuk Vuković i dizajner zvuka Nemanja Popović.

Svjetski dan radija obilježava se od 2011. godine, kao sjećanje na 13. februar 1946. godine, kada je prvi put emitovan radijski program Radija UN.

UNESCO podsjeća da je radio moćan medij za slavljenje čovječanstva u svoj njegovoj različitosti, te da predstavlja platformu za demokratski diskurs. Na globalnom nivou, radio ostaje medij koji se najviše koristi. Ova jedinstvena sposobnost da dosegne do najšire publike znači da radio može oblikovati iskustvo različitosti društva, biti arena za sve glasove koji govore, predstavljaju se i čuju. Radio stanice treba da podrže različite zajednice, nudeći širok spektar programa, gledišta i sadržaja, te da ogdražavaju različitost publike u njihovim organizacijama i operacijama. 

Broj posjeta : 216