Doc. dr Edin Jašarović na panel diskusiji Jadranskog festivala o nematerijalnoj baštini u funkciji razvoja kulturnog turizma




Doc. dr Edin Jašarović na panel diskusiji Jadranskog festivala o nematerijalnoj baštini u funkciji razvoja kulturnog turizma
Dekan Fakulteta dramskih umjetnosti doc. dr Edin Jašarović učestvovao je na panel diskusiji Jadranski festival (Adriatic Festival), u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u okviru realizacije IPA projekta HAMLET, 30. marta.
 
"Rearhiviranje znanja i stavljanje u promet nekih prethodnih znanja moraju biti prioritet jer Crna Gora jeste zemlja kulturnog kapitala koji, da bi bio održiv, mora biti stalno reinterpretiran", kazao je na paImagenel diskusiji dekan Jašarović.
" Svako kulturno dobro u tranzitu od krativnog do serijskog dobra može stradati i time biti reinterpretiran na način koji nije u skladu sa njegovim suštinskim i simboličkim načelima", dodao je on.
 
Program festivala obuhvatio je  prezentaciju lokaliteta mapiranih projektom (Godinje, Virpazar, Vranjina, Karuč i Petnjica), sa posebnim osvrtom na nematerijalnu kulturnu baštinu ovih područja: tradicionalna izrada čuna, pletenje korpi od pruća, izrada bihorskog ćilima itd.
 
Projekat HAMLET (Highlighting Artisanal Manufacturing, culture and Eco Tourism – Promocija rukotvorina, kulture i ekoturizma) realizuje se u okviru Prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija–Albanija–Crna Gora. Baziran je na promociji turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost.
 
Izabrani lokaliteti u Crnoj Gori, obuhvaćeni ovim projektom, prostor su Skadarskog jezera i područje Bihora, a glavne aktivnosti odnose se na promociju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno tradicionalnih zanata, sa ciljem turističke valorizacije. 
 
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u ovom projektu učestvuje kao projektni partner, a ZajImageednica opština Crne Gore kao pridruženi partner. Glavni partner u projektu je Ministarstvo kulture Albanije, a ostali partneri su Istraživački institut URI iz Albanije, Zanatska komora iz Barija (Italija) i Regionalna agencija za turizam iz Pulje (Italija), dok je Regija Pulja pridruženi partner.
 
Drugo festivalsko veče, 31. marta, obilježiće i predstavljanje zbirke „Kratke priče: Virpazar, Karuč, Godinje, Vranjina i Petnjica“ i razgovor sa tri autorke priča inspirisanih pomenutim lokalitetima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.