Fakultet dramskih umjetnosti - Cetinje, uspješno realizovao Erasmus + projekat




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Fakultet dramskih umjetnosti - Cetinje uspješno je realizovao projekat "Berlin - Cetinje - Rome - Values of Europe”. Ovaj projekat podržan je u okviru Erasmus + programa, unutar programske akcije Learning Mobility of Individuals – Youth Mobility, Evropske Komisije. Projekat “Berlin - Cetinje - Rim - vrijednosti Evrope” podrazumijevao je niz aktivnosti koje su na inkluzivan način tretirale umjetničko obrazovanje imigrantske populacije u Njemačkoj, Crnoj Gori i Italiji. Projekat umjetničkih radionica realizovan je u saradnji  fondacije Stiftung Theater und Kunst Diletta Benincasa iz Berlina, Njemačka kao vodećeg partnera projekta, Il GIGANTE producentske kuće iz Rima, Italija, i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Program umjetničke edukacije i međunarodne razmjene više od pedesetak polaznika vođene je od strane renomiranih stručnjaka i profesionalaca iz različitih domena umjetnosti sa osnovnim ciljem osnaživanja i emancipacije identiteta i kulture imigrantske populacije u evropskom kontekstu visokog obrazovanja. U tom smislu, projekat “Berlin - Cetinje - Rim - vrijednosti Evrope” predstavlja jedinstven projekat kojim se po prvi put pokušava definisati u potpunosti novi metodološki, interkulturni i umjetnički kurikulum u prostoru visokog obrazovanja u Evropi.

Projekat je tokom februara realizovan u Berlinu, u saradnji sa  Humbolt Univerzitetom, gdje je održana prva premijera koreoperformansa u produkciji Edina Jašarovića i kojim su rukovodili umjetnički par iz Izraela, Sveta Azriel i Tomer Zirkilevich. Pozorišnim radionicama u Berlinu, takođe je rukovodio i Petar Pejaković sa FDU – Cetinje.  

Nakon Berlina polaznici programa su tokom juna boravili u Rimu i učestvovali u realizaciji sopstvenih audio-vizuelnih radova koji su se tematski bavili različitim aspketima evropske migracije kao i ličnim pričama i iskustvima učesnika radionica. Audio-vizuelnim radionicama rukovodio je autorski tim iz producentske kompanije Il Gigante u sastavu  Paola Traverso, montaža, Massimo D´Orzi, reditelj  i Amir Ramadan, direktor fotografije. U toku radionica u Rimu polaznici programa su, takođe imali priliku da prisustvuju predavanjima na Roma Tre Univerzitetu koja su bila tematski posvećena problemima novog talasa migracije u Italiji. Pozorišnim radionicama u Rimu rukovodio je mladi crnogorski reditelj Mirko Radonjić uz asistenciju kolege dramturga Masetto Bonitz-a.

U toku radionica koje su realizovane na FDU - Cetinje u oktobru učesnicima radionica se pridružila i konceptualna umjetnica Nora Lefa sa Akedemije lijepih umjetnosti iz Atine. Nora Lefa i Petar Pejaković definisali su zajednički konceptualni okvir radionica koje su rezulturale malim dramskim performansom pod nazivom “Forma di niente” ili “Oblik ničega”. Dramski performans je izveden u prostorijama EU Info Centra u Podgorici na dan 31.10.2018. g. uz prisustvo medija i predstavnike  amabasada Republike Njemačke i Italije.

Finalnoj prezentaciji projekta u EU Info Centru prisustvovali su: Patrizia Bisci koordinator projekta, Doc. dr Edin Jašarović, producent pozorišnih performansa u sve tri zemlje, reditelj dokumentarnog filma na projektu Massimo D’orzi i pozorišni reditelj dramskog performansa “Oblik ničega”, Petar Pejaković. 

Posebnu logističku i organizacionu podršku za realizaciju projekta u Crnoj Gori dala je i njemačka organizacija HELP sa kancelarijom u Podgorici, kao i NVO Mladi Romi. Ove organizacije pomogle su u formiranju grupa koje su se priključile projektu kao i u koordinaciji administrativnih poslova vezanih za odabir i selekciju samih polaznika umjetničkih radionica iz izbjegličkog kampa na Koniku. Posebnu zahvalnost za pomoć u relaizaciji i koordinaciji grupa na projektu organizatori projekta duguju Sabitu Pajazitaju iz Dokumentacionog centra za zbrinjavanje Roma na Koniku.

Dalja diseminacija rezultata projekta planirana je posredstvom dokumentarnog filma i putem oficijelne publikacije projekta.

Na linku ispod moguće je pogledati oficijelnu stranicu projekta: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details-page/?nodeRef=workspace://SpacesStore/189f9955-a331-4f06-9d17-29e0b60da0de\ kao i medijske najave projekta povodom premijernog prikazivanja dramskog performansa u EU Info Centru u Podgorici objavljene u prilogu na jutarnjem programu RTCG-a na dan 01. novembar. Vidjeti link: https://we.tl/UktDolKjTj

Druge opšte informacije o projektu moguće je preuzeti sa oficijelnog sajta EU Info Centra Podgorica:

- EUIC website, English text http://euic.me/has-anyone-seen-maria-the-teacher/  kao i slike sa dramskog performansa “Oblik ničega” sa oficijelne Facebook strane EU Info Centra prateći link: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1226440887488600.1073742045.460995904033106&type=1&l=28107f98c0

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.