Održana komemoracija povodom smrti profesorice Sanje Garić




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Komemoraciju povodom smrti bivše dekanice i redovne profesorice Fakulteta dramskih umjetnosti Sanje Garić, danas u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, obilježili su dirljivi govori njenih kolega i kratki film o njenom radu sa studentima, u prisustvu članova porodice Garić.

„Danas kada govorimo o Sanji Garić, govorimo o nemjerljivom gubitku naše akademske zajednice, a i unutarkulturne javnosti, kazao je  dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Edin Jašarović. On se osvrnuo na biografiju profesorice Garić, koja je, kako je rekao, dala značajan doprinos ne samo Fakultetu dramskih umjetnosti već i predagoškoj praksi plesa, usamljenoj i djelimično razvijenoj kulturnoj praksi u Crnoj Gori.

„Sanju Garić pamtićemo kao hrabru ženu koja je svojim autoritetom i razumijevanjem doprinijela razvoju naše ustanove i napretku crnogorske, koreografske baletske i plesne scene. O njenoj posvećenosti i emancipaciji koreografske i plesne pedagogije, u akademskim i profesionalnim krugovima, najbolje svjedoče njeni bivši studenti, istaknuti alumnisti Fakulteta dramskih umjetnosti. Pamtićemo je po plementosti, visokim moralnim načelima i bezrezervnoj podršci i ljubavi, koju je u radu pružala svojim studentima, ali i po nenadmašnom šarmu i smislu za humor“, kazao je dekan Jašarović.

Na poziv dekana, porodica, kolege umjetnici i studenti odali su minutom ćutanja poštu profesorici Garić, koja je u 54. godini života izgubila bitku sa teškom bolešću.

Od profesorice Garić govorom se oprostila i Julija Milačić, saradnica na predmetu Ples i njen nekadašnji student. Prisjetila se kako je Profesoresa kroz studije oblikovala tijela studenata u zavidne glumačke aparate, rušeći osmijehom, ljubavlju i znanjem sve zidove između nje i studenata, a potom joj  dala smjernice, kao asistentu, kako da postupa sa studentima i ljudima uopšte.  

„Sa dijagnozom koju je imala, bez ijedne riječi samosažaljenja ili, kako bi, ponavljam, ona rekla patetike, držala je svaki čas u punom kapacitetu, uz zapanjujuću koncentraciju i bezuslovnu posvećenost. Profesoresa je imala jednu istinsku i vječitu ljubav, i to su bili studenti i ples“, kazala je Milačić.

U ime studenata i svih prisutnih, Milačić se zahvalila na svakom naučenom koraku.

„I mi sa dvije lijeve, i mi bez ritma, i mi stidljivi, i mi sporiji – svi mi nastavljamo da hodamo i plešemo dalje za Vas – pravi, podignute glave, onako kako ste nas naučili“, poručila je Milačić.

Pored člana porodice, brata Petra Garića, od Profesorese se oprostila i Viktorija Strugar, koja je, zajedno sa profesoricom Garić, osnovala baletsku trupu Allegro u Podgorici sa ciljem promocije umjetničke igre u Crnoj Gori.

Foto

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.