Predsjednik Turske i predsjednik Crne Gore posjetili FDU UCG smještenom u bivšem turskom poslanstvu na Cetinju



























Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugama obišli su Fakultet dramskih umjetnosti, Univerziteta Crne Gore koji se nalazi u bivšem turskom poslanstvu. U dijelu zvaničnog državnog protokola ova posjeta je planirana sa namjerom obilaska istorijski najznačajnije diplomatske institucije iz perioda osmanskog carstva na području Crne Gore  koja bilježi vrijedne i bogate bilateralne, kulturne i međunarodne odnose naše dvije zemlje.

U toku posjete dekan fakulteta doc. dr Edin Jašarović i mr Jelena Mišeljić, prodekanica za međunarodnu saradnju dočekali su visoke zvanice i predstavili su neke od važnih činjenica vezanih za istorijat rada bogate diplomatske misije carskog turskog poslanstva na Cetinju, i ukratko predstavili programe rada fakulteta. U toku ovog kratkog susreta bilo je riječi i o nastavku intenzivne saradnje sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) sa sjedištem u Podgorici. Na samom kraju ove zvanične posjete mnogobrojne delegacije iz Turske, predsjednik Erdogan izrazio je želju da se posredstvom Agencije TIKA u što hitnijem roku sprovede spoljna i unutrašnja obnova kompletnog objekta turskog poslanstva. U tom pravcu, već danas u prostorijama fakulteta otpočele su intenzivne pripreme za izradu elaborata i plana obnove zgrade za koje će od resornog ministarstva i od opštine biti zatraženi konzervatorski uslovi.

Posebnu zahvalnost na uspješnoj posjeti dugujemo i našoj koleginici sa FDU-a, Danijeli Radovanović koja je ispred delegacije Crne Gore kooridinarala protokolom.

Više o posjeti možete pogledati i na YouTube linku:  

i na portalima: 

https://www.vijesti.me/vijesti/politika/564095/djukanovic-i-erdogan-sa-suprugama-obisli-zgradu-bivseg-turskog-poslanstva

https://m.cdm.me/politika/dukanovic-i-erdogan-sa-suprugama-obisli-zgradu-bivseg-turskog-poslanstva/

http://www.cetinjskilist.com/index.php/politika/item/10101-dukanovic-i-erdogan-sa-suprugama-obisli-zgradu-bivseg-turskog-poslanstva-video



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.