Predstavnici FDU - Cetinje na osnivačkoj konferenciji Alijanske univerziteta i umjetničkih univerziteta (UNIART)




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, učestvovali su na prvoj UNIART konferenciji koja je bila  početak saradnje između visokoškolskih institucija Kine i Jugoistočne Evrope, u oblastima dramskih i audiovizuelnih umjetnosti.

Predstavnici Fakulteta dramskih umjetnosti bili su dekan, doc. dr Edin Jašarović i v.d. prodekana za međunarodnu saradnju, mr Jelena Mišeljić. Tokom konferencije potpisan je protokol o saradnji institucija Kine i Jugoistočne Evrope, a održana je i panel diskusija na temu Umjetničko obrazovanje i pandemija na kojem su predstavnici izložili studiju slučaja Fakulteta dramskih umjetnosti. Ispred Fakulteta dramskih umjetnosi svoje saopštenje izlagala je mr Jelena Mišeljić. 

Članice Alijanse su predstavnici Univerziteta iz regiona, Evrope i iz Kine koji u svojim obrazovnim sistemima imaju umetničko obrazovanje. Alijansa UNIART će za cilj imati integrisanje saznanja u okviru inovacija u polju umetničkog visokog obrazovanja i realizuje se u okviru Kina – CEEC (Kina i 16 centralno evropskih zemalja inicijative).

Osnivanje Alijanse je inicirano od strane Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Asocijacijom za edukativnu razmenu između Kine i Srbije. Alijansa će delovati kao spoj između različitih Univerziteta i imaće za cilj unapređenje komunikacije i saradnju svojih članica. Takođe, Alijansa će biti platforma za intenzivniju saradnju u okviru umetničkih istraživanja kao i za akademsku razmenu.

Na konferenciji su učestvovali najznačajniji univerziteti iz Kine iz oblasti filma i dramskih umjetnosti: Communication University of China i Central Academy of Drama iz Pekinga, Shanghai Theater Academy i Shanghai University, Shandong University i Shandong Normal University iz Jinana, Southeast University iz Nanjing, te Hebei Academy of Fine Arts iz Shijiazhuang. Partneri iz Jugoistočne Evrope bili su: Univerzitet u Novom Sadu iz Srbije, Univerzitet Crne Gore sa Fakultetom dramskih umjetnosti, Univerzitet iz Banja Luke, Nacionalna akademija Prof. Pancho Vladigerov iz Bugarske, Univerzitet umjetnosti i dizajna iz Temišvara, Rumunija i Univerzitet u Sarajevu sa Akademijom scenskih umjetnosti.

U dodatku ove objave možete naći zvaničnu agendu osnivačke konferencije, usaglašeni protokol o saradnji i zvanični izvještaj sa konferencije. 

S poštovanjem, 

mr Jelena Mišeljić

prodekanica za međunarodnu saradnju FDU - Cetinje 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.