Fakultet dramskih umjetnosti

Srpska premijera igranog filma doc Dušana Kasalice na prestižnom festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu
Srpska premijera igranog filma doc Dušana Kasalice na prestižnom festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu

„Elegija lovora”, debitantski igrani film reditelja Dušana Kasalice nastao u koprodukciji Srbije i Crne Gore, imao je svoju srpsku premijeru 29. novembra u okviru takmičarskog programa 27. Festivala autorskog filma.

„Jako mi je drago će naš film biti prikazan na FAFu, koji je svojevrsni filmofilski praznik, a i tim prije što je ovogodišnji program zaista izuzetan. Svaka prilika da prikažemo film u bioskopu, pred publikom, jeste dragocjena, a posebno se radujemo premijeri u Beogradu odakle je i značajan dio ekipe koja je radila na filmu, ali i brojni prijatelji i kolege sa kojima želimo da podijelimo ono na čemu smo dugo radili”, rekao je Dušan Kasalica, reditelj filma.

U ovom ostvarenju uglađeni univerzitetski profesor Filip, u interpretaciji Frana Lasića, odlazi sa suprugom (koju glumi Savina Geršak) na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvata sa neobičnom lakoćom, navode autori.

Glumačku ekipu, pored Frane Lasića i Savine Geršak, čine Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, dizajner zvuka Jakov Munižaba, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

„Elegija lovora” je svoju svetsku premijeru imala 15. avgusta na Sarajevo Film Festivalu, a prikazan je i na filmskom festivalu u Hamburgu u Nemačkoj.

Film je nastao u produkciji Meander Filma uz podršku Filmskog centra Crne Gore i u koprodukciji sa Non-Aligned Films iz Beograda. Projekat je takođe podržan i od strane Filmskog centra Srbije.

DEKANAT  FDU - Cetinje

Broj posjeta : 138

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.