Fakultet dramskih umjetnosti

Univerzitet Crne Gore i Filmski centar o rješenjima za deficitarni kadar u kreativnoj industriji
Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović sastao se danas sa direktoricom Filmskog centra Aleksandrom Božović povodom razmatranja mogućnosti rješavanja deficitarnog kadra u filmskoj industriji, koji svoje mjesto može naći i u radu televizije i pozorišta.

Na sastanku je učestvovao i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti doc. dr Edin Jašarović i prorektor za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković.

Direktorica Filmskog centra Božović je iskazala spremnost da podrži dokvalifikaciju studenata, utoliko prije što je u Crnoj Gori deficitaran kadar specijalizovan za kameru, zvuk, sliku, animacije, ali i u primijenjenoj umjetnosti, kao što je  kostim i scenografija.

Dekan Jašarović i direktorka Božović su ukazali da je u kreativnoj industriji ovo gorući problem koji zahtijeva izdatke jer podrazumijeva angažovanje stručnjaka iz regiona, a ne razvijaju se potencijali u Crnoj Gori. Božović je takođe iskazala vjerovanje da Crna Gora, zbog svoje specifičnosti i potencijalom koji može da pruži u ljudstvu, i te kako može da bude konkurentna.

Rektor Božović i prorektorka Peković su ukazali da je rješenje ovog problema moguće kroz programe cjeloživotnog učenja  i, u tom aspektu,  uvezivanja umjetničkih fakulteta pod krovom Univerziteta Crne Gore: Fakulteta dramskih umjetnosti, Fakulteta likovnih umjetnosti i Muzičke akademije.

Pored toga, jedno od rješenja je i akreditovanje ljetnje škole u Crnoj Gori uz umrežavanje sa regionalnim univerzitetima koji imaju katedre, kada je riječ o specijalizovanim profesijama u umjetničkoj industriji.

Direktorica Filmskog centra je iskazala zadovoljstvo zbog ponuđenih rješenja, koje će Filmski centar rado podržati u daljoj saradnji i razradi sa umjetničkim fakultetima Univerziteta Crne Gore, kao i zvanično formalizovati sa Univerzitetom u narednom periodu.  

Broj posjeta : 111

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.