Univerzitet Crne Gore i Filmski centar o rješenjima za deficitarni kadar u kreativnoj industriji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović sastao se danas sa direktoricom Filmskog centra Aleksandrom Božović povodom razmatranja mogućnosti rješavanja deficitarnog kadra u filmskoj industriji, koji svoje mjesto može naći i u radu televizije i pozorišta.

Na sastanku je učestvovao i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti doc. dr Edin Jašarović i prorektor za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković.

Direktorica Filmskog centra Božović je iskazala spremnost da podrži dokvalifikaciju studenata, utoliko prije što je u Crnoj Gori deficitaran kadar specijalizovan za kameru, zvuk, sliku, animacije, ali i u primijenjenoj umjetnosti, kao što je  kostim i scenografija.

Dekan Jašarović i direktorka Božović su ukazali da je u kreativnoj industriji ovo gorući problem koji zahtijeva izdatke jer podrazumijeva angažovanje stručnjaka iz regiona, a ne razvijaju se potencijali u Crnoj Gori. Božović je takođe iskazala vjerovanje da Crna Gora, zbog svoje specifičnosti i potencijalom koji može da pruži u ljudstvu, i te kako može da bude konkurentna.

Rektor Božović i prorektorka Peković su ukazali da je rješenje ovog problema moguće kroz programe cjeloživotnog učenja  i, u tom aspektu,  uvezivanja umjetničkih fakulteta pod krovom Univerziteta Crne Gore: Fakulteta dramskih umjetnosti, Fakulteta likovnih umjetnosti i Muzičke akademije.

Pored toga, jedno od rješenja je i akreditovanje ljetnje škole u Crnoj Gori uz umrežavanje sa regionalnim univerzitetima koji imaju katedre, kada je riječ o specijalizovanim profesijama u umjetničkoj industriji.

Direktorica Filmskog centra je iskazala zadovoljstvo zbog ponuđenih rješenja, koje će Filmski centar rado podržati u daljoj saradnji i razradi sa umjetničkim fakultetima Univerziteta Crne Gore, kao i zvanično formalizovati sa Univerzitetom u narednom periodu.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.