Studentkinja FDU Sara Stijović na prestižnom VGIK festivalu u Moskvi




















Na ovogodišnjem, 41. izdanju filmskog festivala VGIK, mogli su se vidjeti filmovi iz čitavog svijeta, uključujući, po prvi put, studentski film iz Crne Gore. U Moskvu su otputovali film “Da zakitim mramor cvijećem” i njegova autorka Sara Stijović čime je Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje po prvi put imao predstavnika/cu na ovom događaju u glavnom gradu Rusije.

VGIK International Student Film Festival je jedan od najstarijih smotri studentskih filmova u svijetu. Održava se svake jeseni u Moskvi, na VGIK Akademiji čiji je osnivač Sergej Ajzenštajn. Jedan od predavača na VGIK-u bio je i reditelj Andrej Tarkovski.

“Da zakitim mramor cvijećem” je nastao kao ispitni rad iz predmeta Dokumentarni film, pod mentorstvom prof. Vladimira Perovića. Svoju svjetsku premijeru je imao u oktobru na jubilarnom 30. izdanju Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu, a nakon Moskve je putovao u Italiju, Makedoniju, Grčku, itd.

Festival je po prvi put održan 1961. godine, kada je glavni takmičarski program je brojao 29 filmova. Nagradu Grand Prix je osvojio Andrej Mikhalkov-Končalovski za svoj diplomski film “The Boy and the Dove”.

Najznačajniji filmski stvaraoci, koji su studirali na VGIK akademiji, svoje prve nagrade su osvojili na istoimenom festivalu. Među njima su i Nikita Mikhalkov, Aleksandar Petrov, Jurij Šiler, Elem Klimov, i mnogi drugi...



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.