Profesor Vuk Vuković dobitnik priznanja Univerziteta Crne Gore




Profesor Vuk Vuković dobitnik priznanja Univerziteta Crne Gore

Vanredni profesor dr Vuk Vuković dobitnik je priznanja za poseban doprinos razvoju umjetničko-istraživačkog rada i međunarodnom poziciniranju Univerziteta Cme Gore (UCG), na predlog Vijeća Fakulteta dramskih umjetnosti UCG. Vukoviću je priznanje uručio rektor UCG prof. dr Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata UCG.

Pored Fakulteta dramskih umjetnosti, matične institucije, profesor Vuković predaje na Fakultetu likovnih umjetnosti UCG, Fakultetu političkih nauka UCG i na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. Njegova oblast interesovanja su medijska produkcija i digitalna kultura, a posebno digitalna transformacija medija.

Potpisuje, kao koautor, poglavlja u međunarodnim zbornicima, časopisima i monografijama na temu filma, književnosti, medija, ali i kao samostalan autor poglavlja u nacionalnim zbornicima, časopisima i monografijama. U 2022. godini se posebno izdvaja poglavlje Egalitarian or Stereotypical? Gender Representation in Disney Feature Fairy Tales of the Twenty- First Century u studiji Interpreting and Experiencing Disney: Mediating the Mouse (ur. Priscilla Hobbs) čije izdanje potpisuju britanska izdavačka kuća Intellect i renomirani međunarodni izdavač The University of Chicago Press.

Kreativni je producent animirane radio drame Kralj i  kamenorezac, u produkciji Hercegnovskog pozorišta i Radio-televizije Herceg Novi, čija je premijera je bila krajem 2021. godine, i ko-producent druge sezone podkasta Iza tvog ekrana. Autor je i producent niza radijskih projekata realizovanih u okviru manifestacije UNESCO World Radio Day, kao i producent mnogobrojnih događaja i  aktivnosti u funkciji promocije radija kao medija. Bio je, između ostalog, programski producent manifestacije Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti koja je, dvije godine zaredom, održavana kao revija radio-dramskog stvaralaštva. 

Autor je monografije Društveni mediji i upravljanje komunikacijama (2019), ekspert IREX-a za oblast medijske pismenosti, kao i evaluator/recenzent mnogobrojnih studija i međunarodnih izvještaja u oblasti medijskih sloboda, bezbjednosti novinara, pluralizma medija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.