Masterklas Želimira Žilnika za studente Fakulteta dramskih umjetnosti




Masterklas Želimira Žilnika za studente Fakulteta dramskih umjetnosti

Želimir Žilnik, jedan od najuticajnijih autora jugoslovenskog i evropskog filma, biće gostujući predavač 16. i 17. marta na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, na Cetinju. U okviru dvodnevnog programa predavanja, studentkinje i studenti će imati priliku da se detaljnije i neposredno upoznaju sa njegovim radom koji se sastoji od brojnih međunarodno priznatih i nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmova. Žilnik je i prošlogodišnji laureat nagrade za životno djelo Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala.

Cilj predavanja pod nazivom „Među ljudima“ je da predstavi Žilnikov pristup filmu, fokusirajući se na primjere metoda i tehnika koje je razvio tokom svoje višedecenijske karijere – u djelima koja u sebi imaju osobeni društveni angažman, specifičan humor i eksplicitnu političku kritiku. Posebna pažnja će biti posvećena filmovima koje je snimao u Crnoj Gori.

Uz uvodno izlaganje koje sažima pregled filmskih metodoloških postupaka Želimira Žilnika primjenjenih u filmografiji koju čini pedesetak kratkometražnih i dugometražnih filmova, nastalih u periodu od 1967. do 2023. godine, predavanje će biti raspoređeno u pet tematskih lukova. Studentima će biti ponuđen izbor iz filmografije, kao i noviji teorijski eseji objavljeni u internacionalnim filmskim zbornicima i stručnim filmskim časopisima.

 

Photo credit: Vuk Vukmirović

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.