Studenti FDU prisustvovali obilježavanju Dana studenata




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Fakulteta dramskih umjetnosti, Jovana Brnović i Miloš Kašćelan, prisustvovali su obilježavanju Dana studenata, 4. aprila. 

Prijestonica Cetinje obilježila je Dan studenata, 4. april, u znak sjećanja na Žarka Marinovića, Cetinjanina koji je 1936. godine stradao u studentskom štrajku na Univerzitetu u Beogradu.

Žarko Marinović je, prema riječima gradonačelnika Prijestonice Cetinje Nikole Đuraškovića, izgubio život u borbi za svoja uvjerenja, postavši zbog svoje žrtve simbol borbe protiv represije i značaja studenata za društvo.
"Ime Žarka Marinovića danas sa ponosom izgovaraju ne samo Očinići, Cetinjani i Crnogorci, već i antifašisti širom Evrope. On je već 87 godina snažna inspiracija studentima, borcima za ljudska prava i svima onima koji teže boljem i pravednijem svijetu. Sjećanje na Žarka i aprilski štrajk nastavilo je da živi i živjeće među studentima. Naša je istorijska i ljudska obaveza da čuvamo i njegujemo sjećanje na njega i njegovo djelo, koje je simbol slobodne, građanske i antifašističke Crne Gore" – kazao je Đurašković.


foto: RTV Cetinje/Cetinjski List

Govoreći o liku i djelu Žarka Marinovića, istoričar Petar Glendža naglasio je da je u svakom društvu uloga i status studenata od presudnog značaja za budućnost.
"Neću uspjeti da pobjegnem od one floskule da studenti, ustvari, predstavljaju budućnost svakoga društva i dodaću da u ovom našem slučaju to bi trebalo da garantuje da su studenti garant prosperitetne budućnosti našega društva" – poručio je Glendža.
Položaj studenata u Crnoj Gori danas je mnogo povoljniji u odnosu na ranije generacije, saglasne su studentkinje druge godine Master studija na Fakultetu likovnih umjetnosti, odnosno Muzičkoj akademiji, Ana Ivanović i Marija Milić, naglasivši značajnu podršku fakulteta i Univeziteta Crne Gore.

"Studenti danas, zajedno sa mnogim organizacijama i kulturnim centrima koji sarađuju sa studentima, imaju mogućnost da učestvuju u mnogim projektima koji su, ne samo kreativnog, već i kulturnog i naučnog karaktera" – kazala je Ivanović.
"Smatram da je za dobrog studenta potreban rad, disiplina, želja i da je moguće vrlo lako doći do velikog uspjeha" – istakla je Milić.
U programu obilježavanja Dana studenata učestvovali su studenti fakulteta sa Cetinja, koji su učenicima završnih razreda srednjih škola predstavili svoje visokoobrazovne ustanove.
Ranije danas, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujačić i predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Cetinja Stevan Radunović, položli su vijenac na spomen obilježje na mjesnom groblju u Očinićima. Vijenac su u ime studenata položili predstavnici Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

video: RTV Cetinje/Cetinjski list


Tekst je preuzet sa zvanične stranice "Cetinjski list", a originalnu objavu možete pročitati klikom na link koji se nalazi u nastavku.
https://cetinjskilist.com/prijestonica-cetinje-obiljezila-dan-studenata-video/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.