Peta nedjelja FDU filmova u Crnogorskoj kinoteci




Peta nedjelja FDU filmova u Crnogorskoj kinoteci

Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje i Crnogorska kinoteka predstavljaju finalni peti ciklus smotre studentskih ispitnih vježbi i diplomskih filmova realizovanih tokom posljednje decenije,  u petak, 14. aprila, u Crnogorskoj kinoteci, u Muzičkom centru u Podgorici, u 20.00 sati.

Ovaj jedinstven program čiji je cilj bio prikazivanje studentskih radova u pet nedjelja (pet petaka) zaredom, do sada je obilježilo lijepo interesovanje publike, veoma lijep prijem, sala ispunjena do posljednjeg mjesta, te zanimljivi razgovori nakon projekcija. 

U programu se nalaze ispitne vježbe sa svih godina i nivoa studija kao svojevrstan presjek u kom se može vidjeti progres i razvojni put kojim studenti napreduju od prve do poslednje godine studija kroz različite zadate ispitne vježbe sa kojima se susrijeću tokom školovanja.

Ovaj program je otpočet 17. marta, te pored formalnog podatka da su to ispitni filmovi studenata FTV režije, donose nam primjere i presjek razvoja i napredovanja njihovih kolega sa studijskih programa Gluma, Produkcija i Dramaturgija/Scenario, shodno obimnoj saradnji studenata u kreiranju ovih ispitnih projekata.

Image

Program, nazivi i imena autora studentskih filmova koji će biti prikazani u okviru ostatka programa FDU u Crnogorskoj kinoteci:

Ciklus V – petak, 14. april u 20h

Gabriel Camaj – Mir
David Todorović – Sve, u svoje vrijeme
Andrija Mugoša – Ječam žela
Stefan Radović – F63.1 
Nikola Vučinić – Velika Dostignuća 
Sead Šabotić – Revoluciornarni dom    

Najavni trejler za filmove dostupan je na Jutjub kanalu FDU Cetinje 

Podsjećamo, ovih tridesetak filmova nastalo je u različitim vremenskim fazama i finansirani su na različite načine. Zahvaljujući saradnji Fakulteta dramskih umjetnosti, Filmskog centra Crne Gore i Univerziteta Crne Gore, kroz konkurs za
finansiranje studentskih filmova iz fonda koji su, na osnovu ugovora o poslovno- tehničkoj saradnji, zajednički pokrenuli FDU, FCCG i UCG nastali su filmovi novije produkcije dok su filmovi starije produkcije nastali uz podršku projekta „Identitet“ - koji su podržala Ministarstva nauke i kulture Crne Gore.

Osim što predstavlja odličan povod i susret različitih generacija studenata režije utoliko imamo priliku da se podsjetimo na rane radove danas istaknutih reditelja koji čine savremenu kinematografsku scenu u Crnoj Gori. Tokom pet nedjelja (svakog petka u 20h) publika ima priliku da pogleda i ostvarenja naših istaknutih alumnista: Ivana Salatića, Senada Šahmanovića, Gojka Berkuljana, Seada Šabotića, Nikole Vučinićai ostalih - kojima su upravo studentski filmovi poslužili kao debitantska ostvarenja za razvoj veoma vidljive profesionalne karijere.

Svi filmovi su nastali kao završni ispitni radovi na studijskom programu „Filmska i TV režija“ na osnovnim i na istoimenom studijskom programu na post-diplomskim specijalističkim studijama, te na studijskom programu „Film i mediji“ na osnovnim odnosno na studijskom programu „Režija“ na master akademskim post-diplomskim studijama. Mentorstvo potpisuju: redovni prof. dr Nikola Vukčević, redovni profesor Marija Perović, docent Dušan Kasalica, saradnik u nastavi mr Sead Šabotić.

Nakon projekcija su upriličeni razgovori sa nastavnim osobljem i autorom/autorima filmova, a prisutni imaju lijepu priliku i da se informišu o načinu, modulu i nivoima studiranja na Fakultetu, studijskim programima i nastavnom osoblju, ali i ličnim iskustvima autora te izazovima sa kojima su se susretali tokom realizacije filmova.

 
Dobrodošli na naše projekcije, dobrodošli na FDU Cetinje i Kinoteku!

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.