Dr Jelena Mišeljić sa FDU govoriće na promociji Dana kanadskog filma u Herceg Novom




Dr Jelena Mišeljić sa FDU govoriće na promociji Dana kanadskog filma u Herceg Novom

Povodom jubilarne desetogodišnjice proslave Dana kanadskog filma (National Canadian Film Day), a koji se ove godine obilježava u Kanadi i širom svijeta na preko 1500 lokacija širom svijeta, Herceg Novi i Crna Gora po prvi put učestvuju u ovoj manifestaciji.

Ambasada Kanade u saradnji sa JUK „Herceg Fest“ i Izdavačkom kućom Clio Vas poziva na dvodnevni filmsko-književni program za ljubitelje filma, uz poseban program namijenjen mladima.

U okviru programa u srijedu, 3. maja, u 18:30h u Dvorani Park biće održana promocija knjige Vek kanadskog filma autora Džordža Melnika, profesora sa Univerziteta u Kalgariju.

Knjiga Vek kanadskog filma nudi prikaz jedne fascinantne filmske tradicije, posebnosti koja je privukla pažnju najšire filmske javnosti.

Melnik se bavi erom nijemog filma krajem XIX vijeka; dinamikom razvoja filmske umjetnosti tokom dvadesetih godina XX vijeka; uticajem Nacionalnog borda za film; usponom igranog filma u Kvebeku četrdesetih godina; ključnim ostvarenjima u oblasti igranog i animiranog filma koja su uticala na kulturne osnove kanadskog društva. Džordž Melnik je profesor emeritus na Fakultetu za komunikacije i kulturu Univerziteta u Kalgariju.

Autor je i urednik više od trideset  publikacija o kanadskoj kulturi i društvu. Na promociji će govoriti: dr Jelena Mišeljić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Univerzitet Crne Gore i Zoran Hamović, glavni urednik IP Clio.

Uvodno obraćanje imaće Dejvid Morgan, zamjenik šefa misije Ambasade Kanade. Moderatorka razgovora je Olgica Marinković, predstavnica Ambasada Kanade. Na početku razgovora biće prikazano i video obraćanje autora Džordža Melnika.

U prilogu je više detalja o cjelokupnom programu Dani kanadskog filma.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.