Film Orlovsko gnijezdo studenta FDU Milije Šćepanovića nagrađen u Los Anđelesu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kratkometražni film Orlovsko gnijezdo (The Eagle’s Nest) u režiji našeg studenta V godine FTV režije - Milije Šćepanovića, nagrađen je Specijalnim priznanjem žirija (Special Jury Mention) na upravo završenom SEE Festu u Los Anđelesu, u Americi.

Žiri u sastavu Česli Hejmsfild (Chesley Heymsfield), Ilan Vest (E’Ian West) i Tomas Palijer (Thomas Pallier) nagradio je Šćepanovićevo ostvarenje u kategoriji najbolje kratke fikcije Best Short Fiction, u okviru koje je prikazano preko 25 kratkometražnih filmova.

Glavnu nagradu u kategoriji najbolji kratki igrani film dobio je kanadski reditelj Toby Andris za film Chiatura.

Kratkometražno ostvarenje Orlovsko gnijezdo, a koji je podržao Filmski centar Crne Gore na konkursima za produkciju i filmove u proizvodnji, do sada je prikazano na preko 20 festivala na pet kontinenata, uključujući projekcije u: Italiji, Americi, Grčkoj, Srbiji, Francuskoj, Rusiji, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj i Crnoj Gori. Prikazan je i u okviru takmičarske selekcije prestižnog BOGOSHORTS festivala (Bogota, Kolumbija),  a koji je jedan od najvažnijih festivala kratkometražnog filma u svijetu, sa OSCAR® qualifying licencom.

Film je nastao u produkciji Videa Production, Bibi Film i Open Box studija i producenata Biljane Vušović i Ilije Brkanovića. Izvršni producent je Nemanja Dragović, direktor fotografije Dragan Vildović, montažer Nataša Pantić, kostimograf Lina Leković, scenograf Stanislav Nikičević i Nusret Đokaj, dizajn i obrada zvuka Aleksandar Saša Brajović, a autori muzike su Enes Tahirović i Igor Lazić Niggor.

U filmu igraju: Plamen Brnović, Petar Kažić, Ana Vučković, Jelena Gavrilović, Srđan Grahovac i Slaviša Grubiša.

Radnja Orlovskog gnijezda odvija se u jednom danu, tokom dvadeset i četiri časa, neposredno pred početak NATO intervencije na SR Jugoslaviju, 1999 godine. Film prati priču o odrastanju posljednjeg naraštaja tzv. Petar Pan generacije (milenijalaca) koji će svojevrsnu ozloglašenost, između ostalog, zaraditi zahvaljujući pretjeranoj zavisnosti od moderne tehnologije i brzog načina života.

 

KORISNI LINKOVI:

  1. Festival website: https://seefilmla.org/
  2. Awards secton: https://seefilmla.org/2023-festival-program/awards/
  3. Film profile: https://seefest2023.eventive.org/films/6407feaf73db4200953f9f5b

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.