Dramski tekstovi alumnista sa Dramaturgije FDU objavljeni u zbirci "Sabrane drame"




Dramski tekstovi alumnista sa Dramaturgije FDU objavljeni u zbirci "Sabrane drame"

Zbirka „Sabrane drame“ (Savremeni dramski pisci u Crnoj Gori) promovisana je u Nikšićkom pozorištu 26. maja. U sadržaju ove hrestomatije koju je objavila Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta (edicija „Savremena drama“) uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija, nalaze se dvadeset tri drame, afirmisanih pisci tzv. mlađe i srednje generacije. Većina njih su školovani na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti: Bojana Mijović, Marija Sarap Čolpa, Rajko Radulović, Jovana Bojović, Sandra Vujović, Ružica Vasić, Milo Masoničić, Nikola Tomić, Milo Bešović, Balša Poček, Jelena Milošević i Marija Mihaljević, a uz njih, u zbirci se mogu naći i afirmisani novinar Velizar Radonjić i književnik Janko Jelić.

Objavljeni dramski tekstovi, prema ocjeni dr Radoja Femića, recenzenta zbirke, demonstriraju puni, u najboljem smislu neselektivni dinamizam savremenog dramskog stvaralaštva u Crnoj Gori.

Baštineći respektabilan autorski, poetički i kulturološki pluralizam, ‘Sabrane drame’ otvaraju mogućnost jedinstvene revitalizacije domaćeg pozorišnog repertoara, čime bi neupitna uzajamnost dramske književnosti i njene scenske realizacije zadobila nužno otjelotvorenje. Postupak objedinjavanja različitih dramskih poetika uspostavlja imperativ iznalaženja prepoznatljivih zajedničkih osobina, na osnovu kojih je moguće uočiti dublje organsko jedinstvo između tekstova. Iako je estetika dramskog stvaralačkog čina zasnovana na autonomiji teksta, u odabranim dramama pretežno je naglašena socijalna dimenzija, što implicitno sugeriše dramaturški koncept po kojem drama i pozorište problematizuju savremeni svijet, učestvujući time u razmatranju ne samo aktuelnih, nego i svevremenih pitanja“, smatra Femić.

On je na promociji istakao da odabrane drame čine mnogo više od otvorene dramaturške radionice, pogotovo ako se ima u vidu da je njihova lokalistička usmjerenost vrlo uslovna, dok su univerzalne oznake preovlađujuće.

Inicijatorka ovog projekta, urednica Izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta Slavojka Marojević istakla je ulogu i značaj drame, dramskog pisca i dramaturga u pozorišnoj produkciji.

Dramaturg je adresa pozorišta. Za razliku od pjesnika koji mogu da šetaju po oblacima, dramski pisci, ako ne hodaju po zemlji, kao da i ne postoje. To što oni trebaju da ʹistražeʹ, ne piše nigdje. Pojedinačne i kolektivne drame, uvijek su za pisca nove. Ii ih on vidi na svoj način. Dramski pisci su svjedoci vremena u kojem žive i stvaraju… A život se,zavisno od stepena civilizacije, modifikuje. Mijenja se i dramski jezik, ali su dramski konflikti slični, jer se ljudski karakteri uglavnom ne mijenjaju. Zbog toga dramu kao književni rod možemo odrediti kao svjedočanstvo datog vremena.

Zbirka predstavlja jedinstvo raznolikih dramskih rukopisa srednje i mlađe generacije savremenih pisaca u Crnoj Gori, čiji je živi i uzbudljivi umjetnički narativ protkan istinom koja život znači. Zbog toga zbirku možemo čitati i  ogledalo vremena u kojem živimo, sa svim njegovim licima i naličjima.  Autori drama na moderan, svoj ili po uzorima ponuđen način, do filigranstva poniru kako u realne, tako i, u imaginarne svjetove, tražeći bijeg za svoje junake od surovog  okruženja, čvrsto uvjereni da se danas jedino na pozornici može živjeti dostojanstveno. Koncepcijski tako satkane priče otvaraju prostor čitaocu ili budućem gledaocu da ih dopiše u duhu vremena u kojem živi“, zaključila je Marojević.

Na promociji premijerno je emitovana i radio-drama „Revolt“, koncipirana od fragmenata dramskih tekstova iz zbirke u produkciji Izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta.

Radio drama Revolt je premijerno emitovana i na Prvom programu Radija Crne Gore.

 

Foto izvor: Vijesti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.