Predstava “Jastučko” premijerno odigrana u Zetskom domu




Predstava “Jastučko” premijerno odigrana u Zetskom domu

U nedjelju 17.09. u Kraljevskom pozorištu Zetski dom premijerno je odigrana predstava „Jastučko“, u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti na Cetinju. Tekst Martina Mekdone je režirao Andrija Rašović, kao ispitnu master predstavu u klasi profesorice Radmile Vojvodić.

Nakon uspješne premijere, slijedi i prva repriza 18.09. u 20h, a da će igranja biti još vjeruje dramaturg Rajko Radulović. „ „Jastučko" je uznemirujuća, ali zasluženo stimulativna i angažovana predstava pred kojom, sudeći po reakcijama publike na premijeri slijede brojna izvođenja."

Andrija Rašović, koji pored režije potpisuje scenografiju, kostim i muziku objašnjava da „fikcija može imati dubok uticaj na stvarni svijet, oblikujući naše shvatanje svijeta i naša uvjerenja. Načini na koji se fikcija prihvata i tumači, zavise od različitih faktora: lična iskustva, kulturološke pozadine i predrasude.“ U predstavi su naročito istaknute i cenzura tj uloga sistema u kontroli interpretacije, kao najekstremniji faktor uticaja. Rašović poziva da preispitamo floskulu „ljepota je u oku posmatrača“, te da estetskoj komponenti dodamo i etičku jer kako kaže „fikcija je opasna. Odgovornost za njen uticaj leži i umjetniku i u publici“ i kroz svoju ispitnu predstavu ispituje „šta se desi kad je krivica za zločin u oku posmatrača, oku izdeformisanom ličnom traumom i patološkom ambicijom?“ Lična trauma i patološka ambicija naročito su otjelovljena u dva lika, dva brata koja tumače Pavle Prelević i Stefan Vuković.

Tekst Martina Medone adaptiran je, a na našim prostorima i vrlo aktuelan, pa umjetnička direktorica „Zetskog doma“ Lidija Dedović dodaje da „ovom predstavom postavljamo pred publiku i društvo jedno od gorućih pitanja današnjice: Kada ćemo se i kako izliječiti od zaraze virusom nasilja?“

Ostale uloge tumačili su Nemanja Todorović, Ognjen Sekulić i Nevena Penava. A dramaturgu Raduloviću asistirao je Sergej Pavlović.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.