Održane "radionioce improvizacija" i pozorišni komad "Lala" u saradnji sa JU Kraljevsko pozorište Zetski dom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na FDU - Cetinje u saradnji sa JU Kraljevsko pozorište Zetski dom održane su "Radionice improvizacije" čiji je mentor bio Stefan Ostojić za studijski program Gluma, kao i izvođenje predstave "Lale" u Zetskom domu.


Koristeći se vežbama i igrama iz američke škole improvizacije polaznici će stvarati likove, scene i songove na licu mesta. Kroz individualne i grupne zadatke stvoriće pre svega kolektivnu kocentraciju i prisutnost na sceni kako bi potom pomerili granice slobode svog izražavanja na sceni.

Prigodna je za profesionalne glumce za ljude koji prvi put staju na scenu. Radionica se godinama uspešno održava u Novom Sadu, Kikindi, Mađarskoj i Češkoj.


Mentor radionice je Stefan Ostojić, diplomirani glumac i dramski pedagog.

 
pozorišni komad "Lala“
 
Glumac: Stefan Ostojić
Režija: Li Delong
Tekst: Stefan Ostojić i Li Delong
Produkcija: Grad Kikinda, Grindex, compagnie Lark, teatar Gusani u magli
Sponzori: Narodno pozorište Kikinda
Asistent reditelju: Anja Popadić
Umetničko istraživanje: Sonja Beloš, Nikola Gajić i Milan Vujić
Kostimograf: Irenke Virag
Dizajn: Igor Kovačević
Nos: Joanna Bassi
 
Monodrama o ljubavi prema rodnom kraju inspirisana tradicijom i istorijom naroda severobanatskog okruga, Kikinde. Kroz tradicionalnu muziku, arhaične instrumente, cirkuske veštine, folklorni ples, neverbalni teatar, lutkarsku animaciju i klovnovsku animaciju publike Lala, glavni lik , publici predstavlja legendu o postanku poznatog para Lale i Sose.
Predstava je osvojila nagradu za najbolju mušku ulogu od stručnog žirija i najbolju mušku ulogu od žirija publike na Trema festu (2022.), nagradu za najboljeg glumca od žirija učesnika i nagradu za najbolju predstavu festivala od stručnog žirija na Intef festivalu (2022.) i nagradu žirija publike na festivalu SPIK (2022.)
 
O rediteljki:
 
Režiju potpisuje Li Delong (Lee Delong), uvažena američka/ francuska glumica, rediteljka, klovnovska učiteljica i spisateljica koja stvara preko 30 godina. Svoju formalnu edukaciju ostvarila je u prestižnom “Bouffes du Nord” gde je radila sa Piterom Brukom, u “L’École internationale de théâtre Jacques Lecoq” u Parizu, gde danas živi i radi i u radu sa velikim imenima u svetu teatra, kao što su Alen Gotje, Karlo Boso, Donald Bien i mnogi drugi. Održala je bezbroj klovnovskih radionica širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. “Absolutely Reliable”, monodrama koju je Li radila sa Ralfom Velcerom, pobedila je na Edinburškom festivalu 2019. godine i prepoznata je od strane Financial Times-a; “Mistero Buffo”, monodrama koju je radila s Draženom Šivkom, osvojila je 7 nagrada za najbolju predstavu i glumu na međunarodnim festivalima širom Evrope. Li se ostvarila na televiziji i na filmu u brojnim projektima. 
 
O glumcu:
 
Glumac, glavni producent i inicijator projekta je Stefan Ostojić. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Ljuboslava Majere 2017. godine. Od tad je igrao u pozorištu u Kikindi, Kraljevu, Novom Sadu i Subotici u kojoj je bio zaposlen u Dečjem pozorištu. Osvojio je brojne nagrade za svoj rad u dečjem pozorištu, kao i za svoje samostalne projekte. Trenutno otvara svoju umetničku rezidenciju u Novim Kozarcima, radi kao dramski pedagog i igra svoje autorske projekte "Lala" - klovnovska monodrama, "Mala noćna neugoda" - muzički stendap i "Tika-Taka" - dečja predstava.
 
 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.