Promocija knjige u izdanju Fakulteta dramskih umjetnosti 18. januara




Promocija knjige u izdanju Fakulteta dramskih umjetnosti 18. januara

Promocija knjige From Act to Acting - Priručnik Jana Fabrea za izvođača 21. vijeka” u izdanju Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Univerziteta Crne Gore i “Korifej” festivala iz Kolašina održaće se u Press sali Crnogorskog narodnog pozorišta u četvrtak 18. januara u 11:00 sati u sklopu zvaničnog januarskog repertoara CNP-a uz prisustvo autora.  

Stručna studija “From act to acting” o umjetnosti glume važan je praktikum koji u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti studentima može obezbijediti interesantan i veoma sveobuhvatan metodološki alat u savladavanju glumačkog zanata.

Knjiga Jana Fabra značajna je studija o glumi koja je prevedena na više svjetskih jezika i o njenoj praktičkoj upotrebi u nastavi glume pisali su mnogi svjetski relevantni umjetnici i profesori od kojih je profesor emeritus dramskih studija na Univerzitetu u Antverpu u Belgiji, Luk Van den Dries ističe: “Da ovo izdanje knjige  pruža uvid u Fabreove revolucionalne misli savremenog pozorišta”.

“From act to acting – priručnik Jana Fabrea za izvođača 21. vijeka” je esej i vodič kao i manifest i priručnik za izvođača, baziran na sveobuhvatnom iskustvu Jana Fabrea kao pozorišnog umjetnika i koreografa. U tom pravcu profesor Luk Van den Dries dodaje da: “Ova knjiga baca novo svjetlo na fizički, mentalni i vokalni trening izvođača”.

Još jedno veliko ime iz svijeta dramske umjetnosti istaklo je značaj publikacije. Richard Schechner, univerzitetski profesor emeritus na “Tisch School of the Arts” na njujorškom univerzitetu i urednik TDR: The Drama Review izdanja, podsjeća da je Fabre majstor teatra. “Ova knjiga sadrži toliko Fabreove mudrosti koliko može biti sabijeno u riječima i prenešeno kroz uvide, vježbe i improvizacije. Još od 60-ih godina on je majstor teatra, performansa”, zabilježio je on u svom recenzentskom osvrtu na knjigu.

Jedinstvena umjetnica performansa svjetskog renomea Marina Abramović jasno je preporučila ovo djelo kao obavezno štivo: Must have. Must read. Must practice”... 

Italijanski pozorišni reditelj, dramaturg, dizajner koji je od 1980-ih dio evropske i svjetske pozorišne avangarde, umjetnik Romeo Castellucci opisuje da Jan Fabre počinje probe u “tamnoj noći kojoj se pozorište uvijek izlagalo jer nikad ništa nije urađeno i neće biti urađeno”. “Iz ovog razloga njegovo pozorište je plamen koji raspaljuje srce takvim intenzitetom koji je nezavisan od koncepta. Ova knjiga sabira 40 godina vježbi i predavanja i treba da bude izazov onima koji žele da stvaraju pozorište kao upozorenje: sagorite unutar forme”, kaže on.

Čuveni rusko-američki glumac, baletan i koreograf Mikhail Baryshnikov zaključuje da je ova knjiga “pokušaj da se nadahnuti izvođači vode do Fabreovog mjesta ekstremne i često neudobne iskrenosti”. “Studenti pozorišta i plesa će razumjeti da u ovoj knjizi Fabre koristi tehnike i metode koje su ustanovili drugi, ali Jan sve to prebacuje u neopisive teritorije tijela i duše u potrazi za oblikovanjem umjetnika u ono što on zove ‘ratnik ljepote’”, konstatuje on.

Uporedo sa promocijom izdanja knjige na Fakultetu dramskih umjetnosti, Univerziteta Crne Gore će od 15. do 25. januara biti organizovane i radionice sa Janom Fabreom i nastavnicima iz njegove trupe (JFTG – Jan Fabre Teaching Group). Predavači na radionicama biće Ivana Jozić iz Hrvatske, Gustav Koenigs iz Njemačke, Matteo Franco iz Italije, kao i Jan Fabre. Na radionicama će učestvovati glumci, studenti glume, plesači kao i izvođači iz Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Albanije i Rusije.

Prvo izdanje i štampanje publikacije i prevoda knjige objavljeno u 500 primjeraka i  podržano je sredstvima Ministarstva kulture i medija Crne Gore putem redovnog godišnjeg konkursa za sufinansiranje programa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva kojim se ostvaruje javni interes u kulturi.

Dobro došli!

DEKANAT

FDU - Cetinje

 

Medijske objave: 

https://www.vijesti.me/kultura/688794/uvid-u-revolucionarne-misli-savremenog-pozorista 

https://cnp.me/repertoar/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.