Glumački talenti studenata FDU-a obilježili svečano diplomatsko okupljanje




Glumački talenti studenata FDU-a obilježili svečano diplomatsko okupljanje

U istorijskom ambijentu Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) Univerziteta Crne Gore, u zgradi Turskog poslanstva održan je svečani događaj - godišnje okupljanje diplomatskog kora, na Cetinju. Organizovan u saradnji FDU-a  i Diplomatskog protokola Ministarstva vanjskih poslova Vlade Crne Gore, događaj je bio prilika da se predstavi bogati program rada Fakulteta dramskih umjetnosti - Cetinje. 

Zahvaljujući inicijativi prodekanice za međunarodnu saradnju i nauku FDU-a, doc. dr Sare Vujošević-Jovanović, u organizaciji dvije institucije, događaju su prisustvovale istaknute zvanice iz diplomatskih redova, uključujući ambasadore i ekselencije iz preko dvadeset pet zemalja, kao i rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Milisav Raspopović, i predstavnici lokalne vlasti.

Zvanicama je predstavljen bogat program koji uključuje dramske minijature i umjetničke izvedbe profesora, saradnika i studenata Fakulteta. Posebno su bile zapažene izvedbe u oblastima glasa, govora, plesa i pokreta, koje su predstavili doc. dr Sara Vujošević-JovanovićKatarina KrekJulija Milačić Petrović Njegoš i Anđelija Rondović.

Nastavak večeri odvijao se u Kraljevskom pozorištu "Zetski dom", gdje su se gostima obratili predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i dekan Fakulteta vanr. prof. dr Edin Jašarović. Predstavljeni su izdvojeni segmenti studentskih predstava sa osnovnih i master studija.

Studenti su izveli četiri različite predstave koje su obuhvatile širok spektar glumačkih tehnika i umjetničkih pristupa. Prva godina predstavila je rad "Hajde da skačemo po oblacima" pod vođstvom vanr. prof. Branka Ilića, fokusiran na metodiku glume i rad na sebi. Druga godina je izvela "Don Žuan se vraća iz rata", adaptaciju djela Edena Von Horvata u režiji Branislava Mićunovića, naglašavajući rad na ulozi. Treća godina je donijela "Play Shakespeare", interpretaciju Hamletovog govora glumcima u režiji vanr. prof. Dubravke Drakić, ističući glumačku tehniku. Konačno, predstava "Jovana Lukina", koreodrama zasnovana na kompoziciji Bora Tamindžića i scenama iz filma Živka Nikolića, prikazala je scenski pokret, završavajući veče umjetničkom raznolikošću.

U realizaciji ovog programa, FDU posebnu zahvalnost duguje mnogobrojnim saradnicama u nastavi i predavačima: Katarini Krek, Anđeliji Rondović, Danijeli Radovanović, Danici Rajković i Jeleni Đukić i svim studentima studijskog programa Gluma.

U prilogu ove objave možete naći i video zapis sa održanog događaja u kome prenosimao samo dio atmosfere sa ovog važnog događaja u susret obilježavanju 50. godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore i 30 godina od početka rada Fakulteta drasmkih umjetnosti – Cetinje. 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.