Promocija izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta na FDU Cetinje




Promocija izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta na FDU Cetinje

Na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u četvrtak, 11. aprila u 11 sati, u Multimedijalnoj (baletskoj) sali, održaće se promocija novijih naslova izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta - "Sabrane drame (Savremeni dramski pisci u Crnoj Gori)", "Drame Veljka Mandića", monografija "Pozorište u Crnoj Gori" i časopis "Pozorište".

O izdanjima će govoriti: dr Siniša Jelušić, dr Marija Sarap, mr Jovana Bojović i Slavojka Marojević.

U sadržaju hrestomatije "Sabrane drame" uključuje 23 drame 14 savremenih crnogorskih dramskih pisaca, od kojih su dvanaestoro dramaturzi sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Dramski tekstovi sadržani u zbirci čine reprezentativni pregled na osnovu kojeg čitalac može uspostaviti cjelovit uvid u savremeno dramsko stvaralaštvo Crne Gore.

Zbirka "Drame Veljka Mandića" obuhvata cjelokupni dramski opus Veljka Mandića, jednog od najznačajnijih dramskih umjetnika u Crnoj Gori, čiji su radovi uključeni u nastavni plan predmeta Istorija crnogorske drame na Fakultetu dramskih umjetnosti.

Monografija "Pozorište u Crnoj Gori" objavljena je nedavno, u susret obilježavanju značajnog jubileja – 140 godina pozorišta u Nikšiću, koji je ujedno i četrnaest decenija pozorišnog trajanja u Crnoj Gori, budući da se kontinuitet teatarskog života vezuje za 1884. godinu, kada je u Nikšiću, 16. februara izvedena „Slobodarka“, a mjesec i po ranije na Cetinju, „Balkanska carica“.

Ulaz za sve posjetioce je slobodan. 

Dobro došli!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.