Nastavak programske saradnje Univerziteta Crne Gore i Filmskog centra Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U cilju nastavka plodotovorne programske saradnje između Univerziteta Crne Gore i JU Filmski centar Crne Gore potpisan je novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji ima za cilj promociju i podsticaj razvoja studentskog filma, te podršku mladim i talentovanim stvaraocima u kinematografskoj i audio-vizuelnoj industriji Crne Gore. Kako se polazna osnova za uspostavljanje ovog vida partnerstva i programske saradnje nalazi u Zakonu o kinematografiji  kojim se precizno u članu 4, stav 2 alineja 8 propisuje podrška sa ciljem obezbjeđivanja uslova za podršku mladim i talentovanim stvaraocima, tako JU Filmski centar kao vodeća nacionalna ustanova posvećena razvoju kinematografske djelatnosti i Univerzitet Crne Gore kao visokoobrazovna ustanova, koja kvalifikuje profesionalni kadar u domenu kinematografske proizvodnje, nalaze zajednički interes da uspostave kontinuirani odnos međusobnog programskog i sinergijskog djelovanja.

U tom pravcu u Filmskom centru upriličen je sastanak rektora Univerziteta Crne Gore red. prof. dr Vladimira Božovića i direktorice Filmskog centra Crne Gore  Aleksandre Božović na kome je razgovarano o nizu zajedničkih inicijativa i modela koji bi mogli da dodatno doprinesu unapređivanju obostrane programske saradnje kao i različitih vidova  podrške za razvoj filmske pismenosti i novih programa umjetničkog obrazovanja u audio-vizuelnoj industriji. Na sastanku kome je, takođe prisustvovao i red. prof. Nikola Vukčević – rukovodilac studijskog programa Film i mediji na Fakultetu dramskih umjetnosti,  takođe su razmatrana i druga pitanja od važnosti za unapređenje programa promocije studentskog filma, kao i razvoja programa cjeloživotnog učenja koji bi bili povezani sa tržištem rada.

Studentski filmovi koji su nastali kao plod ove saradnje u proteklom periodu bili su prikazani na više regionalnih i domaćih filmskih festivala i smotri od kojih se posebno ističe selekcija i nagrade na Hercegnovskom filmskom festivalu, Barskom ljetopisu i Seanema filmskom festivalu u Ulcinju. Pored ovih festivalskih adresa, filmovi su,  takođe bili  prikazani unutar dva ciklusa specijalizovanih emisija posvećenih studentskom filmu u saradnji sa javnim nacionalnim servisom RTCG-om kao i unutar posebnih programskih cjelina i filmskih ciklusa koje je FDU – Cetinje realizovao u saradnji sa JU Crnogorska kinoteka, te lokalnim javnim emiterima u Nikšiću, Baru, Herceg Novom, Tivtu i Pljevljima, kao i u sklopu programske inicijative „Opet radi bioskop“ koju sprovodi Filmski centar Crne Gore.

Sve ove medijske, festivalske i kulturne adrese bile su ujedno i posebne prilike koje mogu da  posvjedoče o nesumnjivom kvalitetu i važnosti ove programske saradnje koja emancipuje istraživački,  eksperimentalni i igrani kratki film sa kojima studenti polažu završne ispite na Fakultetu dramskih umjetnosti prolazeći, pri tom  sve faze razvoja filmskog projekta.

Studentski filmovi koji se realizuju posredstvom ove saradnje u velikoj mjeri prolaze sve neophodne i interne konkursne procedure koje uključuju i javni pitching pred stručnom Komisijom koja ih ocjenjuje i koja na taj način dodatno utiče na povećanje projektne pismenosti odabranih studenata za podršku. Ovaj mehanizam podsticaja, takođe utiče i na kreiranje mreže povezanih aktera unutar audio-vizuelne industrije sa kojima se studenti uvezuju u ranim fazama razvoja svoje profesionalne umjetničke karijere, ali i same produkcije filma, te kasnijeg  profesionalnog i umjetničkog  razvoja sopstvenog projekta.

Kao platforma koja strukturalno i veoma  podsticajno djeluje na osnaživanje mladih stvaralaca koji tek počinju da se bave kinematografskom i filmskom djelatnošću po ugledu na savremene prakse u evropskim zemljama ovaj program podrške i međuinstitucionalne saradnje  nasumnjivo predstavlja snažan zamajac povezivanja javnih ustanova obrazovanja i ustanove iz oblasti savremene filmske produkcije koji će i u narednom periodu nastaviti da snažno doprinosi promociji umjetničkog audio-vizuelnog obrazovanja, ali i budućoj profesionalizaciji ukupnog filmskog sektora u Crnoj Gori. 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.