Pisanje, muzika, dizajn, novinarstvo i IT: Helem Nejse predstavlja Talent akademiju za mlade




Pisanje, muzika, dizajn, novinarstvo i IT: Helem Nejse predstavlja Talent akademiju za mlade

Umjetnički kolektiv Helem Nejse i Fondacija EKIPA pozivaju sve zainteresovane mlade ljude da se prijave na Helem Nejse Talent Akademiju, sedmodnevnu ljetnu školu iz oblasti kreativnih industrija koja će se održati od 2. do 10. avgusta na osam različitih lokacija u Sarajevu.

Više od 50 predavača će kroz sedam dana raditi sa polaznicima i polaznicama koji će biti podijeljeni u pet programa: Pisanje komedije, Primijenjena muzička produkcija, Grafički dizajn i animacija, Novinarstvo i novi mediji i Odgovorno programiranje.

Pored toga, za polaznike će biti organizovane radionice kritičkog mišljenja, koje akcenat stavljaju na kreativne industrije kao alat za stvaranje boljeg društvenog i političkog ambijenta.

Predavači dolaze iz cijele regije, a među njima su i široj javnosti poznata imena poput: Aleksadra Stankovića, Damira Šagolja, Marka Louisa, Bojana Hadžihalilovića, Selme Alispahić...

Pored teoretskih predavanja, polaznici će imati priliku čuti iskustva etabliranih profesionalaca iz industrije, raditi praktične radove te posjetiti muzičke studije, novinarske redakcije i uspješne regionalne firme.

„Talent Akademija je nešto što je nama trebalo a nismo imali: prostor za učenje i razvijanje talenta, mjesto povezivanja sa kreativcima iz regije, prilika za konkretan rad i realizaciju ideja. I to potpuno besplatno. Nije bitno da li imate diplomu ili studirate, važno je da u prijavi pokažete talenat, ideju, želju, nešto zanimljivo i vrijedno na čemu ste već radili. A mi ćemo se pobrinuti da za vrijeme Akademije uživate, dobijete relevatno i upotrebljivo znanje, kvalitetne mentore ali i životno iskustvo koje ćete dugo pamtiti.“ – budućim polaznicima poručuju iz Helem Nejse kolektiva.

Sa učesnicima će podijeliti i svoja iskustva rada na različitim projektima, od teatarske predstave, preko radijskih emisija i podcasta, do produkcije video spotova, TV kviza „Znzkvi“ i hit animirane serije „Bruca Braca Bruda Brada“.

Kako se prijaviti?
Aplikacije su otvorene od 20. maja do 4. juna a prijaviti se mogu pojedinci koji imaju između 18 i 27
godina i dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije ili Makedonije.

Oni koji budu odabrani za polaznike dobijaju i stipendiju koja pokriva troškove puta, smještaja, hrane
i pića tokom trajanja Akademije.

Aplikaciona forma i dodatne informacije mogu se ponaći na web stranici talentakademija.ba



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.