Održana premijera praktičnog dijela master rada studenta pozorišne režije Damjana Pejanovića u Zetskom domu




Održana premijera praktičnog dijela master rada studenta pozorišne režije Damjana Pejanovića u Zetskom domu

Predstava ,,Malograđanska svadba“ po tekstu Bertolda Brehta premijerno je izvedena 28. maja u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Predstavu je režirao Damjan Pejanović, kome je ovo ujedno i praktični dio master rada na odsjeku za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, u klasi prof. Radmile Vojvodić i saradnice u nastavi Lidije Dedović.

U predstavi igraju: Dragan Račić, Jadranka Mamić, Goran Vujović, Dubravka Drakić, Aleksandar Radulović, Vule Marković, Jelica Vukčević, Jelena Laban i Anja Misović.

Scenski pokret osmislila je Tamara Vujošević Mandić, scenografiju potpisuje Marko Petrović Njegoš, a kostimografiju Lina Leković. Asistentkinja režije je Nina Martinović, dok je song komponovala Vjera Nikolić. Za izbor muzike i dizajn svjetla zadužen je Damjan Pejanović.

Predstava je realizovana kao koprodukcija Kraljevskog pozorišta i Barskog ljetopisa, uz značajnu podršku Ambasade Njemačke u Crnoj Gori.

“Malograđanska svadba je Brehtova jednočinka napisana neposredno nakon I svjetskog rata (1919. godine), kada prilikom raslojavanja njemačkog društva dolazi do formiranja nove klase klasifikovane kao malograđanska klasa ili sitna buržoazija. Breht je u ovom novoformiranom društvenom sloju pronašao uzroke fašizmu kog se njemačko, ali i mnoga druga društva i danas pokušavaju riješiti. Žalim što je dominantan sloj crnogorskog društva malograđanski - rado
govorimo o sopstvenim uspjesima, a vješto skrivamo svaki neuspjeh pred drugima, odlučno sudimo i preziremo, a gotovo se skamenimo kada treba da potražimo pomoć. Zašto je to tako?

Nažalost, u startu smo sebe jako visoko ocijenili i natovarili se teretom prevelikim za naša pleća, pa tako posrćemo hodajući, ubjeđujući sebe da je sve u redu. Zluradi smo, spremni da sapletemo svakoga ko bi nas možda i prestigao u trci ka jednom od iluzornih ciljeva koje diktira savremeni civilizacijski tok“

DEKANAT

FDU - Cetinje



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.