Kiš na pozorišnim daskama za srednjoškolce




Predstavu su, na radionicama u sklopu Međunarodnog festivala alternativnog teatra “Korifej”, sa profesorom Feridom Karajicom napravili studenti glume FDU i nekoliko već svršenih glumaca.

Priliku da vide predstavu “Enciklopedija mrtivih”, po novelama Danila Kiša, a u produkciji kolašinskog “Korifej tetara” i Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) krajem aprila i početkom maja imaće srednjoškolci u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Budvi, Beranama i Cetinju. Gostovanje predstave u ambijentu srednjih škola omogućeno je kroz projekat Studentski parlament Univerziteta Crne Gore.

“Književni opus Danila Kiša je od većeg značaja nego što javnost pretpostavlja, jer je riječ o književniku evropskog ranga. Smatramo da je za crnogorsku kulturu značajno da se jedan od njenih najznačajnijih pisaca promoviše u školama i na sjeveru i na jugu, i da se novele iz zbirke ‘Enciklopedija mrtvih’ odigraju pred omladinom. Da srednjoškolci pored obaveznog čitanja lektire, vide neki novi vid tumačenja i predstavljanja obaveznog štiva“, kažu producenti. Taj pozorišni komad dva puta je o sada izveden u ambijentu zgrade stare osnovne škole u Kolašinu gdje je bila i premijera. Otud i ideja o gostovanju u drugim školama. Kako objašnjavaju producenti, “upotreba ambijenta, školskih zgrada i prostorija u alternativne svrhe, značajna je, jer tematski odgovara onome u čemu se u ‘Enciklopediji’ kritički prilazi - neponovljivosti ljudskih sudbina, značaju svakog ljudskg života, i temama rađanja i smrti. Naročito, “o životu i smrti najstrašnije pričati iz školske klupe i učionice u kojoj čovjek raste, formira se i stiče velika životna iskustva”.

Predstavu su, na radionicama u sklopu Međunarodnog festivala alternativnog teatra “Korifej”, sa profesorom Feridom Karajicom napravili studenti glume FDU i nekoliko već svršenih glumaca. Glumačku podjelu čine: Jelena Đukić, Anđelija Rondović, Milica Šćepanović, Vanja Jovićević, Anđela Radović, Marko Todorović i Vukan Pejović. Režiju potpisuje profesor Karajica, organizator je Zoran Rakočević i producent Jelena Odalović.

Izvor:Vijesti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.