Sara Stijović, najbolji student Fakulteta dramskih umjetnosti




Sara Stijović, najbolji student Fakulteta dramskih umjetnosti

O putu do uspjeha, zalaganjima, motivaciji, planovima za budućnost i savjetima za mlađe kolege razgovarali smo sa Sarom Stijović, najboljim studentom Fakulteta dramskih umjetnosti (10.00) za tekuću studijsku godinu.

 

UCG: Proglašeni ste za najboljeg studenta svog fakulteta za tekuću studijsku godinu, šta za vas predstavlja ova nagrada?

Stijović: Prije svega, sama činjenica da Univerzitet Crne Gore nagrađuje mlade i vrijedne ljude koji su na studijama, nagrada je za sebe, i, naravno, predstavlja podsticaj za dalji rad – jer nam pokazuje da se uspjeh vrednuje i van fakulteta kao matične institucije. Čast je imati mogućnost uvrstiti ovakvo priznanje u svoj Curriculum Vitae – možda će mi baš ono predstavljati prekretnicu (sa pozitivnim ishodom) u nekom periodu u budućnosti.

 

UCG: Koliko je odricanja bilo potrebno da bi se postigao navedeni uspjeh?

Stijović: Studirati umjetnički fakultet je već samo po sebi izazov, a studirati Filmsku i televizijsku režiju, i baviti se filmom, prije svega zahtijeva vrijeme. Mnogo truda, strpljenja, želje se mora ulagati da bi se, prije svega, steklo znanje, potom da bi se naučio zanat, i, tek onda, da bi se došlo do stadijuma kada se možemo baviti umjetnošću. Druga strana studiranja umjetničkog fakulteta je činjenica da se upisuje iz ljubavi – iz velike ljubavi, i zbog toga mi sve neprospavane noći padaju mnogo lakše nego što bi, možda, trebalo.

 

UCG: Kojim aktivnostima na fakultetu ste se bavili i koliko mislite da su pomogle u sticanju određenih znanja i vještina? 

Stijović: Program Filmska i televizijska režija na Fakultetu dramskih umjetnosti je program koji obuhvata istraživanje i rad kada su u pitanju i teorijske i praktične discipline – zahvaljujući postojanju takvog plana rada, i mi, kao studenti, smo imali mogućnosti da steknemo znanja iz svih oblasti. Snimanjem studentskih vježbi/ projekata iz predmeta kao što su Filmska režija, Televizijska režija, Dokumentarni film... bivamo uvedeni u polje pretpordukcije, produkcije, i postprodukcije filmova... A vršenjem istraživanja kada su u pitanju teorijske discipline kao što su Istorija i Teorija filma, Svjetska drama i pozorište, Muzika, Istorija umjetnosti, Scenario i sl. dopunjavamo svoje sveukupno obrazovanje.

 

UCG: Šta je za vas predstavljalo motivaciju tokom studija?

Stijović: Osnovna motivacija tokom studija mi je prosto bila želja za studiranjem, želja za sticanjem znanja – u nedogled. I zbog toga mi mnogi zadaci, koji su zahtjevali enormno vrijeme, strpljenje, i učenje, i nisu padali teško – moja ljubav prema filmu i želja da proširim svoje znanje je bila veća od bilo kojeg napora – i i dalje je tako. Osim toga, podrška profesora i saradnika je uvijek bila prisutna u trenucima kada je bila potrebna za nastavak rada.

 

UCG: Koje zadatke i ciljeve ste postavili sebi za predstojeći period, u domenu profesionalnog usavršavanja?

Stijović: Smatram da svako pročitano poglavlje kvalitetne literature, svaki kadar snimljen, svaka sekvenca iznomtirana, svaki dobar film odgledan, je pravi put razvoja ličnosti na svakom planu, pa i na profesionalnom. Prisustvovanje masterklasovima, vorkšopovima, i filmskim festivalima je prostor za stvaranje konekcija sa kolegama, i budućim saradnicima. Osim toga, trenutno se nalazim u fazi pretprodukcije jednog kratkometražnog igranog i kratkometražnog dokumentarnog filma, i veoma radujem se tim snimanjima. Uspješnim ostvarivanjima ovih projekata, uključujući i polaganje ispita, na kraju ove školske godine, steći ću BA diplomu, tako da se nadam nastavku studija, odnosno Master studijama.

 

UCG: Koju poruku biste poslali generacijama koje će se u budućnosti opredijeliti za vaš fakultet?

Stijović: Jedina poruka za koju mislim da treba biti poslata bilo kojoj mladoj osobi – budućem studentu – je da upiše fakultet koji mu/ joj nudi da se bavi poljem koje ga/je interesuje, i koje istinski voli – jedino studiranje fakulteta koji je upisan iz ljubavi predstavlja put na kojem se osoba može razvijati, sve ostalo ima svoj relativno kratak rok trajanje i veoma uske granice.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.