Predstavnik FDU na Think Tank forumu za razvoj kreativnih industrija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Briselu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnik Fakulteta dramskih umjetnosti učestvovao je na Think Tank forumu za razvoj kreativnih industrija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Briselu. 

Doc. dr Edin Jašarović imenovan je kao ekspert Kineskog instituta za istraživanje kulturnog tržišta sa sjedištem u Pekingu, NR Kina, koji unapređuje međunarodne odnose i saradnju u oblasti kreativnih i kulturnih industrija.  Prilikom održavanja niza multilateralnih sastanaka u Briselu 7. i 8.  februara, 2019. g. doc. dr Edinu Jašaroviću uručeno je Pismo imenovanja kojim se potvrđuje njegov doprinos produbljivanju međunarodnih odnosa i saradnje u oblasti kreativnih industrija između NR Kine i zamalja Centralne i Istočne Evrope.

U sklopu krovnog mehanizma međunarodne kulturne saradnje zemalja Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (16+1) i poptisanog Memoranuma o razumijevanju tokom „II China and Central and Eastern European Countries Cultural and Creative Industry Forum-a“ koji je održan u Pekingu u maju 2017. g.[1] nastavlja se saradnja koja treba da doprinese povezivanju i sinergiji uključenih zemalja u proces razvoja kreativnih industrija kao snažnog pokretača društvene i ekonomske regeneracije.

Na konferenciji u Briselu  doc. dr Edin Jašarović predstavio je aktuelne i dosadašnje perspektive razvoja kreativnih industrija u Crnoj Gori sa posebnim akcentom na inteziviranje programskih i strateških kapiciteta, ali i generalnog opredjeljenja Crne Gore i Ministarstva kulure ka razvoju ovog specifičnog polja kulture. Glavni razlog učestvovanja na ovoj konferenciji koju je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti predstavlja kontinuitet započete saradnje na snaženju i razvoju sektora, sa ciljem uspostavljanja i produbljivanja multilateralne saradnje sa svim članicama 16+1 mehanizma.

[1] https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1255/objava/2784-fakultet-dramskih-umjetnosti-cetinje-potpisao-memorandum-o-razumijevanju-sa-pekinskim-univerzitetom-za-medunarodne-studije

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.