Interakcija: Pozorište u doba novih medija




Interakcija: Pozorište u doba novih medija

 

Interakcija: Svijet umjetničkih profesija

Drama i pozorište: Pozorište u doba novih medija: O pozorišnoj fotografiji

17. maj / 18 h / CNP

 

Programski segment Interakcija: Svijet umjetničkih profesija, koji Crnogorsko narodno pozorište organizuje sa studijskim programom Drama i pozorište Fakulteta dramskih umjetnosti, nastavlja se debatom posvećenoj temi pozorišta u doba novih medija i fokusom na pozorišnoj fotografiji.

Učesnici u razgovoru su dr Vuk Vuković, docent na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Zorana Kralj, direktorica Crnogorskog narodnog pozorišta i Duško Miljanić, umjetnički fotograf. Moderator razgovora je Janko Ljumović.

Čini se da je ključna riječ današnje kulture, i u teoriji i u praksi: interaktivnost. Ako tako mišljenom konceptu kulture dodamo još jednu odrednicu - digitalno - dobićemo i okvir za skalu na osnovu koje možemo procijeniti bilo koje (umjetničko) djelo i to mjereći upravo stepen njegove potencijalne interakcije. U čemu smo aktivni, a u čemu interaktivni? Participiramo li u produkciji ili samo u recepciji medijskih i umjetničkih sadržaja? Da li je upravo interaktivnost "srušila" četvrti zid u pozorištu? Hoće li nove tehnologije učini da "virtuelna realnost" bude osnovni standard budućeg "savremenog pozorišta"? – neka su od pitanja koja će razgovor pokrenuti.

Važan segment u komunikaciji pozorišta u javnosti predstavlja pozorišna fotografija, koja upravo sa razvojem društvenih medija dobija na značaju. Njena upotreba nije samo važna u prostoru advertajzinga i marketinga pozorišta, već predstavlja i važan dio arhiva sjećanja na pozorište.

Vuk Vuković je predavač na Fakultetu dramskih umjetnosti i Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore za oblast medijske produkcije. Autor je knjige Društveni mediji i upravljanje komunikacijama.

Zorana Kralj je producentkinja i direktorica Crnogorskog narodnog pozorišta. Bila je dugogodišnji PR menadžer u CNP-u. Autorka je istraživanja publike – „Istraživanje dramske publike Crnogorskog narodnog pozorišta“ 2013. godine.

Duško Miljanić je profesionalni fotograf, koji je posebno posvećen pozorišnoj fotografiji. Zvanični je fotograf vodećih pozorišta i pozorišnih festivala u Crnoj Gori. Za radove iz oblasti pozorišne fotografije nagrađivan je više puta, a najvrjednije su svakako godišnje nagrade na Sterijinom pozorju – Fotografija u pozorišnoj umjetnosti od strane FIAP-a (svjetske umjetničke asocijacije fotografa za 2014. i 2017. godinu) i nagrada CNP-a 2013. godine.

 

Podsjećamo na osnovna polazišta programa Interakcija. Umjetničko obrazovanje u oblasti dramskih umjetnosti predstavlja važan segment socio-kulturnog lanca pozorišne umjetnosti. Stvaralaštvo počiva na potrebama mladih, koji ulaze u svijet umetničkih profesija u okviru različitih studijskih programa, koji najtalentovanijim mladim umjetnicima pružaju neophodnu podršku i pristup obrazovanju da bi ostvarili svoje potencijale.

Ovim projektom CNP i FDU svoju višedecenijsku saradnju žele da otvore za javnost, sa idejom da program Interakcija: Svijet umjetničkih profesija postane redovna djelatnost u cilju zajedničkog obrazovnog programa za mlade i publiku.

Program tematski predstavlja različite umjetničke profesije, autorske poetike, problemska pitanja savremenog pozorišta, svijet umjetnosti glume, režije, dramaturgije, produkcije, scenskog dizajna, primjenjene muzike, umjetničkih zanata i dr.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.